Posle svih obavljenih poslova mirni dočekujemo mart na pčelinjaku

Ilustracija: pogača, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: pogača, foto: Slobodan Jevtić

Februar je mesec kada se javljaju prvi vesnici proleća, prve visibabe, leska i maslačak. Pčele su se mogle videti u velikom broju na leski kako marljivo sakupljaju polen, takođe i na maslačku.

Pčele su u zimskom klubetu sa dosta legla. Kada god se ukazivalo toplije vreme one su izlazile, posećivale cvetnice, unosile polen. Unutar košnice postaju aktivnije, otvaraju medne poklopce po sredini gnezda, razmeštaju med, oslobađaju ćelije, poliraju ih i pripremaju matici za polaganje jaja. Sve se to događalo u januaru.

Svi oni koji su svoje košnice pripremili za zimu sa dosta proteinskoenergetske hrane neće imati nikakvih problema u vezi izimljavanja, a ko je imao malo hrane morao je da dodaje, ramove sa medom preko satonoša ili čarapu sa kristalisanim medom i zadnja solucija pogače.

Podnjače su nam bile otvorene u januaru, sada u februaru podnjače treba zatvoriti i dodatno utopliti, razlog tome je veća površina legla. Pčelari nemate bojazni u vezi prezimljavanja pčela, samo im treba dodati hrane ako nema dovoljno

Pčelinje klube pri niskim temperaturama pomera se na gore i tada koristi mednu kapu iznad legla. Ali čim je lep dan pčele počinju prebacivanje meda sa bočnih ramova i lageruju ga iznad legla, tako da uvek održava kontrolu visine medne kape, jer pčele neće nikada napustiti svoje leglo i premestiti se na med po ceni da uginu.

Utrošak meda povećava se, i u toku meseca iznosi 2,5 do 3 kg prosečno za pčelinje društvo.

Usled povećane potrošnje hrane, naročito polena, pčele koriste i najkratkotrajnije otopljavanje u nekim delovima dana, uglavnom oko podneva, za obletanje i pražnjenje debelog creva.

Najradije izlaze kroz otvor gornjeg leta na čišćenje i to na +8° C. Istovremeno one čiste košnicu, prenose sveži nektar, polen i vodu.

Inače se smatra da ako je pčelinje društvo kvalitetno zazimljeno, sa dosta kvalitetne hrane i sa oko 15.000- 20.000 pčela, ne treba ga dirati sve do početka voćne paše.

Pčelar treba često da obilazi pčelinjak, naročito kada je vreme sunčano. Na osnovu obletanja pčela, vlage i osluškivanja pčelinjih društava on donosi zaključak o njihovom stanju. Tople časove (10-12° C) on koristi da obavi prvi prolećni pregled, da na brzinu pogleda gnezda i otkrije uzroke eventualnih nedaća. Prema mogućnostima, pčelar odmah treba da pruži pomoć najugroženijim društvima.

 

Povezano

Iz ove kategorije