Ako radimo ono što volimo uspeh je neminovan

,, Kada sam rešila da kupim dva roja od prijatelja, ni slutila nisam da ćemo zajedničkim trudom i radom pčelariti sa ovolikim  brojem košnica,  i uživati u tome što radimo, počinje priču Dragana Živojinović, iz Beograda,  i dodaje:  Razlog zašto  sam se  odlučila da kupim prva dva roja pčela, bio je  možda kao i kod većine,  želela sam da imam svoj med .

“Deda i otac su se davno  bavili pčelarstvom pa odatle i  moj prvi šešir sa slike (koji je bio sav probušen, jer je star oko 20godina), dimilica i nož su takođe iz dedinog vremena pčelarenja. Ono na šta sam posebno  ponosna su ove prve dve košnice, koje su stare takođe oko dvadeset godina, zakrpili smo ih,  ofarbali,  dezinfikovali i u njih smestili prva dva roja” , priča nam Dragana.

Ilustracija: Pčelinjak Živojinović, foto: Fb Dragana Živojinović
Ilustracija: Pčelinjak Živojinović, foto: Fb Dragana Živojinović

Draganin mentor  je njen otac, i od njega je naučila mnogo toga.  Naravno,  knjige i razmena iskustva je neophodna, jer čovek se uči dok je živ.

Posle prve godine usledili su i prvi rojevi, i vremenom Draganin  strah je prerastao u ljubav,  i zajedničkim trudom i radom,  danas imaju  92 košnice, koje se nalaze u Ripnju blizu Avale.  Radove na pčelinjaku obavljaju  porodično,otac, brat, mama i Dragana. Na prodaju  imaju prirodni  med: bagremov, livadski i suncokretov med. Seleći su pčelari, bagremova paša je u Ripnju, a za livadski i suncokretov sele na Deliblatsku peščari, a nekada  kod ujaka u okolini Vrnjačku Banju. Med uglavnom prodaju na malo, poznanicima, prijateljima, komšijama.

 

Po Draganinin rečima prošla godina je bila loša, prinos po košnici za bagrem je bio oko 10 kg, suncokreta još manje.

Med predstavlja mnoštvo hraniviljih materija koje su potrebne ljudskom organizmu. Sadrži antiseptička,antibakterijska i antioksidatna svojstvsa, zbog svih navedenih cinjenica med je poželjno koristiti u svakodnevnoj ishrani. Propolis se smatra jednim od najboljih prirodnih antibiotika. Nastaje tako što pčele ga skupljaju sa smolastih izlučevina pupoljaka raznog drveća dodajući mu sekrete pljuvačnih zlezda. Jednom od analiza utvrđeno je da propolis sadrži  oko 55% biljnih smola I balzama, 30% voska, 10% etarskih I aromatičnih ulja kao I 5% cvetnog praha.Pomaže kod upale grla, krajnika I sinusa.Kao I kod raznih kožnih oboljenja, lečenje rana, ekcema i opekotina.

Polen je još jedan od pčelinjih proizvoda koji pre bogat raznim vitaminima i mineralima. Odličan je kod crevnih oboljenja, zatvora i dijareje. Poboljšava krvnu sliku ali može se uspešno koristiti kod lečenja anemije jer sadrži dosta gvožnja.

Matična mleč bi se mogla staviti možda čak i u sami vrh pčelinjih proizvoda. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, vitaminima A,B,C i baša kao takva predstavljaja jednu od najbojih pčelinjih namernica.Gorskastog je ukusa.  Leči respiratorna oboljenja,uništava viruse gripa, stimuliše metabolizam,  normalizuje krvni pritisak,  postiče rad srca I krvnih sudova, olakšava menstrualne tegobe, poboljšava pokretiljivost zglobova, smanjuje holesterol  u krvi. Ima svojstvo prirodnog antibiotika kod gljivica i bakterija.

,, Dobrom organizacijom vremena uspevam za sada da budem uspešna i u frimi gde radim i u pčelinjaku. Volela bih da se što više devojaka upozna sa pčelarstvom, i da pronađu sebe u tome, jer ako radimo ono što volimo, uspeh je neminovan.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca