Kako utvrditi da li u košnici ima hrane

Ilustracija: pregled pčelinjaka, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pregled pčelinjaka, foto: Domaćinska kuća

Pčelar u februaru treba češće obilaziti pčelinjak, naročito kada su topli i sunčani dani. Svojim zapažanjem na osnovu obletanja pčela (pročišćujući let), zvuka pčelinjih zajednica i vage donosi zaključak o njihovom stanju. Tople i sunčane februarske dane bez jakih vetrova treba iskoristiti i za prvi letimični pregled društva. Cilj pregleda je da se utvrdi kakvo je stanje svakog pčelinjeg društva, kako bi se pružila hitna pomoć najugroženijim. Pri pregledu treba obratiti pažnju na stanje gnezda, snagu – veličinu društva, količinu hrane i prisustvo matice u društvu. Od blagovremene pomoći pčelinjim društvima u tom periodu mnogo zavisi dobar završetak njihovog zimovanja i dalji razvoj.

Da bi utvrdili ima li u košnici hrane, treba pregledati samo spoljašne ramove do legla i oceniti kolika je količina meda na njima. Kada je u gnezdu manje od 4 kg meda ili ga uopšte nema, pčelinje društvo treba prihraniti. Nedostatak hrane u košnici uzrokuje smanjenje legla ili odsutnost istog, gladovanje pa čak i uginuće. Najefikasnije prihranjivanje je rezervnim satovima sa zapečaćenim tečnim medom od nektara ili medno šečernim pogačama.

Tokom ovog meseca često u pojedinim društvima nailazimo na zaprljane okvire i saće pčelinjim izmetom (proliv – nozemoza) te takve okvire uklanjamo iz košnice kako ne bi bili uzročnik daljeg razvoja bolesti.

Treba obratiti pažnju na prisustvo vlage i buđe na zidovima košnice, materijal za utopljavanje prosušiti ili zameniti novim. Satove koje su miševi oštetili odstraniti ili iseći oštećeni deo.

Ukolko je zajednica slaba treba je pregraditi na onoliko okvira koliko zauzima i dodatno je utopliti. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju čistimo i dezinfikujemo (opaljivanjem) podnjaču. Poželjno je imati rezervnu čistu podnjaču i samo je zameniti. Čistimo leto i krov od snega. Ukoliko su pčele dobro zazimljene i uspešno zimovale na podnjači neče biti puno mrtvih pčela, koje iznosimo van pčelinjaka, spaljujemo ili zakopavamo u zemlju.  Da ne bi produžavali pregled tražeći maticu, prisustvo i kvalitet matice u košnici možemo ustanoviti i na osnovu legla. Ako ima gusto leglo na većoj površini matica je dobra, a ako je retko ili grbavo leglo onda je društvu potrebna bolja matica (rezervna matica zazimljena u nukleus) ili to društvo pripajamo jačem društvu sa dobrom maticom. Ako u gnezdu nema legla, a pčele uznemirene trepere krilima i ispuštaju specifičan tužan zvuk, to je znak da u društvu nije prisutna matica. Pri ovom pregledu treba obratiti pažnju na prisustvo krpelja u društvu i ako je potrebno pravovremeno započeti borbu protiv varoe.

 Ovaj pregled raditi isklučivo na toplom vremenu bez jakih vetrova. Suviše nepotrebni pregledi iz radoznalosti se ne smeju vršiti, jer se ometa rad pčelinjeg društva, smanjuje njihov razvoj i produktivnost.

Povezano

Iz ove kategorije