Prolećna sadnja vinove loze

Za odabir pravog momenta sadnje vinove loze treba uzeti u obzir više faktora, u nekim slučejevima to je jesen, kada kalemovi uđu u fazu mirovanja, pri čemu je obavezno raditi zagrtanje. To su obično lokaliteti sa nižom nadmorskom visinom, topliji, sa manjom verovatnoćom izmrzavanja, blagovremeno pripremljene parcele, pravilno obrađene i nađubrene, dok u drugim okolnostima i slučajevima to je proleće.

Iz razloga naših agroekoloških uslova, mogućnosti pojave mrazeva i samim tim izmrzavanja posađenih kalemova, izbegavanja velikog rizika, najčešće se preporučuje prolećna sadnja.
Sagledavajući ukorenjavanje i prijem kalemova jesenja sadnja je pogodnija u odnosu na prolećnu, ali ukoliko je kalem zdrav i mehanički dobro očuvan, kao i parcela pripremljena na odgovarajuć meliorativni način, vinova loza će se dobro primiti i u prolećnoj sadnji.

Pod prolećnom sadnjom podrazumevamo period od 15. marta do 15. aprila, što zavisi i o od trenutne situacije u godini sadnje, zato što nekada u tom periodu bude puno padavina, pojave velike vlage, vode, pa se taj period može na neki dan i odložiti., dok uslovi ne dozvole rad i sadnju.
Ukoliko nije bilo nekih velikih padavina, već su se vinogradi sadili iz nekih drugih razloga kasnije od navedenog optimalnog prolećnog perioda za sadnju, slede dodatne mere nege, kao što su dodatna navodnjavanja sve dok je potrebno.

Jedan od ključnih faktora pri prolećnoj sadnji je i odabir dobre lokacije. Treba birati osunčane terene, južne ili jugozapadne ekspozicije, da nisu u nekoj udolini, dobro provetrene. Time se postiže i u preventivnim merama, što se kasnije ne može popravljati i parcela nakon sadnje menjati. Ne odgovaraju tereni gde se sakuplja hladna vazdušna masa, kao ni atmosferska i zemljišna vlaga.
Pri prolećnoj sadnji veoma je važno i da je parcela pripremljena na vreme, kao i lozni kalemovi (deklarisani, sortno odgovarajući, zdravi, neoštećeni, razvijeni).

Obratiti pažnju i na orijentaciju redova u vinogradu u pravcu sever-jug, ali često se dešava da pravac redova određuje nagib terena, oblik parcele i vetrovi koji na tom lokalitetu duvaju. Ukoliko uslovi ne dozvoljavaju da se postupi po preporučenoj orijentaciji reda, onda treba prilagoditi sortiment i tehnologiju tom obliku parcele.
Kada se radi o maloj površini podizanja vinograda i malom broju kalemova, najbolje je kupovinu obaviti par dana pre sadnje, a to podrazumeva da se ta nabavka unapred dogovori sa rasadnikom iz kog se kalemovi kupuju. Za veću površinu to može biti i ranije uz pravilno čuvanje, bez gubljenja na kvalitetu kalemova, do sadnje. U svakom slučaju potrebno je raditi osvežavanje korenovog sistema, samim tim i kalema, pre same sadnje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

14.02.2024.

Jelena Tanasković orezala vinograd u Bogojevcu

28.11.2023.

Priprema za sadnju voća

15.11.2023.

UTICAJ NISKIH TEMPERATURA NA VINOVU LOZU

09.11.2023.

Đubrenje vinove loze

21.08.2023.

Hemijske mera zaštite vinove loze

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca