Novi vidovi subvencija za mlade poljoprivrednike

Ilustracija: Mladi poljoprivrednici, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Mladi poljoprivrednici, foto: Goran Đaković

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović posetio je gazdinstvo Vemić iz Trnave, kod Čačka,  u kojem živi i radi jedanaest članova porodice. Braća Vemić, Živorad i Veljko, od kojih svako ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo konkurisali su i dobili sredstva sa mehanizaciju i protivgradnu zaštitu. Oni su jedni od deset mladih poljoprivrednika sa teritorije Grada Čačaka koji su prošli konkurs Ministarstva poljoprivrede,  gde mladi dobijaju milion i po dinara avansno a ta sredstva je potrebno opravdati devedeset dana od momenta uplate i prijema rešenja. Njihovo učešće je dvadeset i pet posto. Tako je čak 13 miliona dinara otišlo na teritoriju Čačka što je impresivan iznos imajući u vidu da ceo lokalni budžet za subvencije iznosi 45 miliona dinara.

Živorad Vemić kaže  da je konkurisao za atomizer jer će mu značiti u daljem radu, lakšoj zaštiti bilja i kvalitetnijim plodovima i za tarup koji će mu omogućiti lakšu obradu voćnjaka: “Naše proizvode izvozimo najviše u Rusiju. Površina voćnjaka je oko dvanaest hektara sve ukupno sa braćom. Od povrtarstva imamo paradajz koji se prostire na dva hektara na otvorenom, krompir na oko hektar ali više nećemo da ga proizvodimo zbog cene i kupus radi prečišćavanja zemlje jer posle njega može da se posadi neka druga biljka koja lakše uspeva.“

Njegov brat od strica Veljko koristio je do sada subvencije grada Čačka za navodnjavanje. On se opredelio za podizanje protivgradne mreže na zasadu jabuka zlatni delišes i džeromajn na površini oko 1,5 ha:“ Na ovoj površini ima oko pet i po hiljada sadnica otprilike. Zasad je star tri godine. Naša porodica se bavi voćarstvom skoro dvadeset godina a prvu protivgradnu mrežu smo podigli pre deset godina. Mi mlađi polako preuzimamo posao na sebe i to nam je glavni prihod.“
Porodica Vemić složno živi u kući i zajedno za istim stolom se hrani i dogovara o razvoju svojih gazdinstava. Mlađi ukućani su na spratu, petorica braće od 18 do 23 godina. Stariji su u prizemlju i svi lepo i složno žive i rade. Mlade snage, njih četvorica, išli su na obuku u Nemačku tri godine tokom sezone rezidbe i savladali nemačku školu orezivanja voća koja im daje mogućnost visokih prinosa. Kažu sve se desilo slučajuno na jednom sajmu u Nemačkoj gde su upoznali voćara sa kojim su ostvarili kontakt i otišli da kod njega nauče posao.

„To znanje je neprocenjivo jer mi danas orezujuemo svoje zasade po najboljoj praksi, radimo to i drugim domaćinima gde zaradimo dodatni novac, a znanje smo dobili besplatno tako što smo otišli u Nemačku i pomogli našem prijatelju da oreže svojih 30 hektara i naučili u praksi kako orezati voće na najbolji način koji za sada postoji“ kaže nam Živorad Vemić.

Senad Mahmutović  je istakao da država Srbija i Ministarstvo poljoprivrede od 2017. godine izdvajaju posebna sredstva za podršku mladim poljoprivrednicima: “Ove godine je za tu namenu opredeljeno skoro tri milijarde dinara. Tri hiljade mladih poljoprivrednika je ostvarilo prava na podsticaje. Tu smo da pružimo podršku mladima tokom cele godine, da im pomognemo da pokrenu proizvodnju i da se time bave na jedan profesionalan način a ne da im to bude usputno.“

Nije lako prići kući porodice Vemić, put je samo nasut, voda ga razara, a dok dolazite ka kući možete videti i crevo koje dovodi vodu do zasada koji su bliže kući. Da bi snabdeli voćnjake vodom investirali su u bunar odakle navodnjavaju zasade. Mladići nam kažu nije im dosadno, njih je petorica i ako bi svako doveo kući po jedog druga to je već mogućnost da u nekom trenutku prekrše epidemiološke mere šaljivo nam objašnjavajući kako se oni osećaju na selu i kako žive.

Ilustracija: Senad Mahmutović, foto: Goran Đaković
Ilustracija: Senad Mahmutović, foto: Goran Đaković

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavljuje i nove vidove subvencija koje će biti namenjene mladim poljoprivrednicima. Očekuje se raspisivanje konkursa u martu mesecu. Sistem će biti takav da će se prijavljivati na konkurs koji će trajati oko mesec dana, a sredstva će biti isplaćena avansno. Od ukupnog iznosa 50% poljoprivrednik neće vraćati, 40% će biti obavezan kredit kod banke koju poljoprivrednik odabere i po uslovima koje banka odredi, a 10% će biti učešće samog poljoprivrednika. Od ovih sredstava moći će da se nabavlja sva mehanizacija i oprema, kao i da se investira u objekte za proizvodnju. Posebna pažnja prilikom ocenjivanja kandidata će biti poklanjana zaštiti životne sredine i optimizaciji proizvodnje. To će kandidati morati da dokažu kroz svoje prijave. Kako smo nezvanično saznali PDV će biti uračunat u cenu tako da ako investicija košta 2.000.000 dinara bespovratno se dobija milion dinara. Pravo na prijvu za konkurs će imati registrovana gazdinstva, zadruge i privredna društva. Ovaj konkurs neće biti obuhvaćen nabavkom živih životinja. Za te vidove proizvodnje već postoje razrađeni načini subvencionisanja tako da poljoprivrednici mogu i njih koristiti. Pored mladih na ovaj vid subvencija imaće pravo i svi drugi registrovani poljoprivrednici, zadruge i firme.

 

Povezano

Iz ove kategorije