Pripreme za najvažniji prolećni posao

Poljoprivrednici koji su se odučili za setvu jarih okopavina i krmnog bilja, u martu mesecu, ako nisu uzorali površine u jesen i tokom zime,  mogu to da urade i sada.

U predsetvenoj  pripremom treba uneti i deo mineralnih hraniva kako bi se ona ravnomerno rasporedila u svim slojevima zemljišta.

Unošenje hraniva radi se po potrebama useva na osnovu agrohemijske analize zemljišta. Osnovna hraniva se unose u jesenjem periodu kako bi se do vegetacije prevela u oblike koje biljka može da usvoji.

 Ratari u zemljište unesu dve trećine potrebnog azota i sav fosfor i kalijum, a na proleće u predsetvenoj pripremi se unosi ostatak azota. Može se  raditi samo u slučaju da se seje silažni kukuruz u ranijim rokovima setve i ako nakon njega planirate zasnivati lucerište. U svim ostalim slučajevima treba izostaviti upotrebe osnovnih hraniva u proleće

Predsetvena priprema zemljišta veoma je važna za gajenu biljku, jer njome postižemo tvrdu posteljicu i mek pokrivač za seme, a lako pristupačna hraniva moramo semenu obezbediti u svim slojevima zemljišta.

Od vremenskih prilika zavisi kada će setva početi. Pre svega zemljište u sloju od desetak centimetara mora imati temperaturu od sedam do dvanaest stepeni. Za lucerku je dovoljno sedam, ali za okopavine temperatura mora biti i veća od dvanaest stepeni , rekao nam je Miloš Nikoletić iz PSSS Beograd.

Kako nam je istakao, ukoliko se seje sejalicama, setvena norma za lucerku ne treba da prelazi 14 do 17 kilograma po hektaru deklarisanog semena, a kod kukuruza se mora ispoštovati setvena norma data za kupljeni hibrid od strane proizvođača.

Seme posejano u hladnu zemlju dugo bubri i klija, a niče otežano. Takvo seme brzo oboli, a ako posle setve bude i više padavina, seme sigurno propada.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.10.2023.

Predsetvana priprema zemljišta – i vreme – za setvu ozimih strnih žita

31.07.2023.

Na kom zemljištu uspeva grahorica

19.04.2023.

Zašto setva kasni

20.10.2022.

Šta sejati

29.09.2022.

Proizvodnja ove voćke ne zahteva ni velika ulaganja ni mnogo rada, a donosi zaradu

21.04.2022.

Setva cvekle u proleće ili kao postrni usev

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca