Ovo je gljiva vesnik proleća

Ilustracija: popino uvo. foto: Nevenka Kovačević
Ilustracija: popino uvo. foto: Nevenka Kovačević

Sarcoscypha coccinea je jestiva gljiva,  jede se  samo njen šešir.  Pojavljuje se na mračnim mestima, delovima dvorišta u senci. Uglavnom raste na trulim cepanicama tvrdog drveća, palim grančicama, a ponekad delovima drveća pojavljujući se na površini korenja kao kopnena gljiva.

Javlja se od decembra do maja, a naročito u trenucima kada se sneg topi, i teška je za varenje.

Ilustracija: popino uvo. foto: Nevenka Kovačević
Ilustracija: popino uvo. foto: Nevenka Kovačević

Zovu je i „skarletnom peharastom gljivom” zbog specifičnog oblika njenog šešira, koji je između peharastog i tačkastog oblika.

Drška ako je prisutna ona je zakržljala i ova gljiva je tankog tela. Pojavljuje se na mračnim mestima, mestima u senci. Uglavnom raste na trulim cepanicama tvrdog drveća, palim grančicama, a ponekad delovima drveća pojavljujući se na površini korenja kao kopnena gljiva.  Uglavnom je teška za varenje, ali se u nekim krajevima koristi u ishrani.

Lekovita je i ima jako antikancerogeno dejstvo. Ali, s korišćenjem ove gljive ne treba preterivati. Dnevna doza je pet – šest crvenih peharčića. Inače, pre pronalaska rumenila, njome su pripadnice lepšeg pola osvežavale lice.