Inovacije u plasteničkoj proizvodnji

Ilustracija: cveće u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: cveće u plasteniku, foto: Svetlana Kovačević

Uzgajanje cveća u plastenicima je posao koji se stalno uči, gde je neophodno pratiti zahteve tržišta, pratiti sajmove cveća i inovacije u proizvodnji.

Jedan od predloga dugogodišnjih proizvođača je korišćenje isključivo belih saksija za viseće cveće, kako bi se svetlost reflektovala i omogućilo pružanje dovoljno svetla i donjim biljkama. Tamnije saksije „upijaju“ svetlost i prave senu, vrstu zastora donjim biljkama, što je naročiti problem u toku zimskog perioda.

Veštačko pravljenje noći, ukoliko plastenik poseduje folije za zatamnjivanje, omogući će duži period proizvodnje, a samim tim i prodaje. Na prmer hrizanteme stižu početkom novembra, ali skraćivanjem dana i produžavanjem mraka, ovo cveće će za prodaju stići već početkom oktobra. Što vas čini prvima na tržištu.

Korišćenje čepića za reznice je novina u proizvodnji cveća. Čepići su mala količina supstrata obmotana poroznim belim papirom sa prorezima. Reznice se ubodu u čepiće i stave u manje saksije, kroz proreze koren biljke slobodno raste, a proizvođač preskače pikiranje i rasađivanje. Biljka se nakon mesec dana sa čepićem prebaci u veću saksiju sa zemljom, a papir se raspadne nakon dve nedelje. Na ovaj način štedi se ne samo utrošeno vreme za rad već i količina supstrata. Cene ovakvih čepića nisu visoke.

Povezano

Iz ove kategorije