Nedimović: Izvoz kao nikada do sada

Ilustracija: Učesnici Konferencije, foto: Agropress
Ilustracija: Učesnici Konferencije, foto: Agropress

Konferencija Agro Belgrade 2021. održana je danas na Beogradskom sajmu uz učešće ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i beogradskog sekretara za poljoprivredu Milinka Veličkovića.

Ministar Nedimović je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovog skupa uprkos pandemiji, dodavši da poljoprivreda svojim rezultatima zaslužuje pažnju.

„Mi smo 2020. napravili rekorde i u pogledu spoljotrgovinske razmene, imali smo 4,13 milijardi dolara izvoza, što nismo imali nikad, napravili smo suficit u agrobiznisu za državu od 1,8 milijardi dolara i to je bila jako važna stvar za BDP. Podsetiću vas samo da je pre pet godina taj izvoz bio negde 2,5 milijarde, tako da je došlo do rasta od preko 60-70 odsto srpskih poljoprivrednih proizvoda i srpske prehrambene industrije“, istakao je ministar.

Dodao je da su ove manifestacije samo još jedan način da se pokaže šta to srpski poljoprivredni proizvođači mogu. U stručnom delu konferencije razgovarano je o perspektivama izvoznih tržišta voća i povrća, potencijalu jabučastog i koštičavog voća i sadnog matarijala, modelima finansiranja agrobiznisa u Srbiji u 2021. i naprednim tehnologijama u voćarstvu i povrtarstvu.

Povezano

Iz ove kategorije