Prirodno parenje ili veštačko osmenjavanje krmača

Ilustracija: rezultat osemenjavanja, foto: I.D.
Ilustracija: rezultat osemenjavanja, foto: I.D.

U današnje vreme kada je tehnologija stočarstva dosta uznapredovala na selu se i dalje postavlja pitanje da li je krmače bolje oploditi prirodnim ili veštačkim putem?

Kao što je svima  poznato , kako u govedarskoj, tako i u svinjarskoj proizvodnji vrši se veštačko osemenjavanje krmača, koje je donelo dosta produktivniji rad svinjarstvu i veliki značaj samom stočarstvu.

Veštačko osmenjavanje predstvalja unošenje sperme u ženske polne organe pomoću instrumenata, i donosi dosta prednosti u odnosu na prirodno parenje. Prvenstveno, dobijanje znatno većeg broja oplođenih ženki, što bi značilo da se od jednog nerasta prirodnim parenjem može oploditi 30 do 40 krmača, a veštačkim osmemenjavanjem 500 do čak 600 krmača.

Uzimajući u obzir da se kontrola sperme vrši u centrima za veštačko osmemenjavanje, što podrazumeva preglede odmah nakon uzimanja sperme, zatim nakon razređivanja, konzervisanja i čuvanja, i u samom momentu distribuirane doze semena pred osemenjavanje jedinke, na takav način se može isključiti mogućnost steriliteta od strane očeva jer se za oplodnju uzima samo sperma od zdravih i fertilnih nerastova. Takođe treba napomenuti da se osemenjavaju samo polno zrele i polno zdrave ženke koje su u estrusu, pa se samim tim može isključiti i sterilitet od strane krmača i nazimica, što govori da je jako bitno da isprate znakovi estrusa, kao i sam pregled zdravstvenog stanja te životinje od strane veterinara.

Ilustracija: Ivana Damnjanović, dr vet.med.
Ilustracija: Ivana Damnjanović, dr vet.med.

Što se tiče pregleda i ocene sperme nerasta, tu spadaju makroskopski pregled gde se određuje količina, čistoća, boja, konzistencija, masovno kretanje i miris ejakulata, i mikroskopski pregledi, gde se mogu kontrolisati pokretljivost, koncentracija i morfološke osobine spermatozoida. Takođe se mikroskopski pomoću raznih bojenja mogu videti i patološki oblici spermatozoida, kojih je dozvoljeno manje od 20% u ejakulatu, ako je ovaj procenat veći od 20% ejakulat se odbacuje kao manje plodan ili neplodan.

Što se tiče samog čina osmenjavanja, pošto estrus kod krmača traje 3 dana, po mogućstvu prvo osemenjavanje treba izvesti 12 sati posle otkrivanja estrusa, drugo 24 časa posle prvog jer time postižemo da se sve ovulirane jajne ćelije oplode. Organizacija osemenjavanja krmača sprovodi se na dva načina, u prostoriji na farmama i na terenu, transpotrovanom spermom. Doze sperme nerasta čuvaju se na optimalnoj temperaturi od 15-20 stepeni celzijusovih, u tzv.klima boksu.

Treba napomenuti selekcijski značaj veštačkog osemenjavanja krmača, koji predstavlja jedan od osnovnih temelja na kojima se zasniva savremeno svinjarstvo. Nauka je osnova u modernoj tehnologiji ka težnji da se što potpunije i bolje iskoriste fiziološka i proizvodna svojstva životinja, kao i stvaranje optimalnih proizvodnih uslova –mikroklimata, smeštajnih prostora i zoohigijenskih mera u prostorijama na visokom nivou.

Kada se govori o ishrani priplodnjaka, važno je istaći da je glavni cilj u ishrani nerastova optimizovanje količine i kvaliteta semena kao i što duža njihova eksploatacija. Dokazano je da dodatak veće količine selena i vitamina E u obroke priplodnih nerastova od momenta zalučenja poboljšava kvalitet semena. Dodavanje selena dovelo je do povećanja zapremine ejakulata i progresivnom pokretljivih i normalnih spermatozoida, a kod nazimica koje su osemenjene utvrđen je veći procenat oplodnje.

Na kraju, ekonomski značaj veštačkog osemenjavanja ipak donosi pravu prednost u odnosu na prirodno parenje činjenicom da se spermom jednog nerasta u toku godine može osemeniti 800-1000 krmača i dobiti 8000-10000 prasadi. Na posedima koji imaju manje od 20 krmača, jeftinije je sprovesti osemenjavanje nego držati jednog nerasta. Takođe smanjuju se troškovi proizvodnje, a kao jedna od veoma bitnih stavki u zdravstvenoj zaštiti životitinja jeste mogućnost sprečavanja prenošenja polnih, zaraznih oboljenja kod svinja.

 

Povezano