Saveti i preporuke: Tretman u aprilu

U aprilu počinje buran razvoj pčelinjih zajednica, a cvetanje voća što donosi obilje nektara i polena, još više stimuliše pčele na ubrzan razvoj. Moramo se podsetiti da su sve naše aktivnosti od izimljavanja pčelinjih društava usmerene na to da do bagremove paše postignemo maksimalan razvoj pčelinjih društava.

Mesec april je još zanimljiv po tome što zbog svakodnevnih unosa svežeg polena i meda koji deluju jako stimulativno na pčelinju zajednicu, obično ako vremenske prilike dozvole, kreće se sa proizvodnjom matica. Ne treba zaboraviti na važnost pojilice na pčelinjaku jer se pretpostavlja da jedna prosečna pčelinja zajednica zimi troši 4-10 g vode na dan, a da se u vreme letnih visokih vrućina  potrošnja vode povećava na 1-2 litre vode po jednoj pčelinjoj zajednici. A ni mesec april ne zaostaje u toj potrošnji vode zbog velike količine legla, dodavanja pogačica za stimulaciju.

Pojilo se stavlja po pravilu na najosunčanije i od vetra zaklonjeno mesto, tako da se voda na suncu zagreva, a vetar ne ometa pčele kad je uzimaju. Pčele radije uzimaju toplu vodu. Da se pčele upute na pojilo, prvih dana posle njegovog postavljanja treba u vodu staviti malo šećernog sirupa ili meda.

Pojila za pčele mogu biti vrlo različita po izradi, veličini i materijalu od kojeg su napravljena. Najbolje je da se napravi pojilo od prohrom lima, drveta ili od plastike. Voda treba neprekidno da kaplje na dasku pojila. Nisu dobra pojila u koja se stavlja pruće, slama ili stiropor, gde voda ne teče.

U ovom mesecu postojaće velika mogućnost pojave rojevog nagona zbog specifičnog proleća koje je u toku.

„Inicijatori“ rojevog nagona su pčele radilice i to najvećim delom mlade, nedavno i masovno izležene pčele. Sve ove mlade izležene pčele traže da budu zapošljene, da izvršavaju svoje radne, odnosno životne obaveze, da luče mleč, hrane i neguju mlado leglo, da luče vosak i grade saće. Kako u ovom periodu pčele formiraju dosta velike površine pod otvorenim i zatvorenim leglom, kako se unosi puno polena i nektara, dolazi do nedostatka prostora u košnici. Nema pripremljenih praznih radiličnih ćelija, jer je sve popunjeno. Zbog toga veliki broj mladih pčela ostaje nedovoljno radno angažovan, pa se one odlučuju na deobu.

Iskusni pčelari znaju da po izgledu leta uoče takva društva na vreme i otpočnu sa radovima na sprečavanju rojevog nagona. Proširuje se prostor u košnicama, zapošljavaju se mlade pčele na gradnji saća i slično.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.03.2018.

Uradite ovo na pčelinjaku i ne brinite

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca