Vinogradi za proizvodnju grožđa

Ilustracija: grožđe, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: grožđe, foto: Svetlana Kovačević

Vinogradarski zasadi na kojima se gaje sorte plemenite loze i rodni hibridi, služe za proizvodnju grožđa.
Proizvoni vinogradi se lociraju u okviru vinogradarskih reona, podreona i vinogorja. Izuzetke predstavlja gajenje plemenitih sorti i rodnih hibrida na okućnicama i u urbanim sredinama, gde takođe služe za proizvodnju grožđa, ali odgajivač nije obavezan poštovati obaveze propisane reonizaciom sortimenta. Ovde se radi o malom obimu proizvodnje koja nema robno – tržišni karakter, već služi za zadovoljavanje potreba vlasnika i kao ornamentalno- hortikulturni element.

U proizvodnim vinogradaima se gaje različite sorte i proizvodi grožđe različitih upotrebnih namena- za različita vina( bela, crna, ružičasta, muskatna, dezertna), za neposrednu upotrebu ( stono i suvo grožđe), za proizvodnju jakih alkoholnih pića ( vinjaka i lozovača) i za proizvodnju sokova, dzema i slatka.
Odabiranje proizvodnog smera ne može biti proizvoljno jer je rentabilna proizvodnja grožđa uslovljena uvažavanjem više činilaca od kojih su dva najznačajnija;
• Odgovarajući prirodni uslovi, i
• Obezbeđenost plasmana grožđa.
Da bi se ova dva uslova zadovoljila, pri zasnivanju vinograda za proizvodnju grožđa, bira se odgovarajuća sorta i lozna podloga i najracionalnija tehnologija proizvodnje.

Sistem gajenja loze u vinogradu za proizvodnju grožđa može biti različit. Na izbor sistema gajenja utiču prirodni uslovi, ampelografske karakteristike sorte, stepen korišćenja mehanizacije i proizvodna orijentacija- posebno u odnosu na visinu prinosa i kvalitet grožđa. Za podizanje ovih zasada se koriste prvoklasni i zdravi jednogodišlji, a izuzetno i dvogodišnji, lozni kalemovi. Sve je više prisutan proizvodni zahtev i interes da se vinogradi za proizvodnju grožđa podižu sa sadnim materijalom koji je predhodno selekcionisan i oslobođen inficiranosti najopasnijm virusima- tzv. Klonski bezvirusan sadni materijal.

Vinogradi za proizvodnju grožđa, izuzetno i paralelno, mogu da služe i za proizvodnju loznog sadnog materijala- reznica za kalemljenje( vioka) i reznica ta neposredno razmnožavanje vinove loze.
Da bi se ovo moglo činiti, proizvodni vinograd se mora podvrći posebnom postupku selekcionisanja i stalnoj stručnoj kontroli.

Povezano

Iz ove kategorije