Pravilno navodnjavanje krastavca

Ilustracija: krastavac u plasteniku, foto: G.Đ.
Ilustracija: krastavac u plasteniku, foto: G.Đ.

Krastavac se uzgaja na svetlim i osunčanim terenima, pa se redovi prilikom sadnje postavljaju u pravcu sever-jug. Temperatura zemlje od 15 do 18 stepeni C, uz prisustvo zemljišne vlage, povoljno utiče na klijanje i nicanje. Koren formira u zemljišnom sloju do 25 cm dubine, i ima izražene potrebe za vodom.

Krastavac krajnje rasipnički troši vodu,  ima veoma razvijenu vegetativnu masu koja intenzivno transpiriše a koren se razvija u površinskom sloju 20-25 cm dubine , odakle voda vrlo intenzivno isparava. Potreba krastavaca za vodom je 250-400 mm u zavisnosti od toga dali je rana , letnja ili kasna proizvodnja. U vreme setve zemljište treba da je optimalno vlažno, u suprotnom se obavlja predsetveno
zalivanje i nakon nekoliko dana kada se zemljište prosuši izvodi se površinska priprema i setva. Poslesetvena zalivanja su rizična , jer može doći do stvaranja pokorice , može se intervenisati malim zalivnim normama da bi se razmekšala pokorica. Do početka obrazovanja zametaka obavljaju se umerena zalivanja , da bi se sprečio intenzivan porast mase i omogućilo formiranje većeg broja ženskih cvetova. Turnus je 4-8 dana u zavisnosti od uslova proizvodnje. U početku cvetanja preporučuje se još oskudnije zalivanje, čak i da se izostavi
jedno zalivanje da bi se poboljšala oplodnja i formiranje ženskih cvetova.

Od početka formiranja plodova u periodu berbi , neophodno su češća zalivanja svakih 3-5 dana, naravno turnusi u modifikovanom obliku. Nedovoljna vlažnost u periodu plodonošenja uzrokuje prekid porasta mladih zametaka, plodovi se deformišu, krive, smanjuje se prinos, pogoršava se kvalitet(gorčina plodova), opada im tržišna vrednost. Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage kako u zemljištu tako i u vazduhu. Relativna vlažnost vazduha bi trebala biti 85-90 %, što je teško postići u spoljnim uslovima.

Ukoliko se primenjuje zalivni režim prema vlažnosti zemljišta tehnički minimum vlažnosti u vegetativnom porastu 70% PVK, za vlažnije rejone 60% PVK, a u periodu plodonošenja 75-80% PVK. Krastavac je toploljubiv usev osetljiv je na hladnu vodu , min 20 ºC . Zalivanje treba obavljati kada su srednje dnevne temperature u proleće niže od 11 ºC, i leti 15 -17 ºC.

Zalivne norme su male 20-30 mm, prokvašava se sloj 20-30 cm. U početku vegetacije 15-20 mm. Obavlja se veći broj zalivanja, velika je norma navodnjavanja. Zalivanje je svakodnevno, onoliko vode koliko dnevno utroši na evapotranspiraciju.Ukupno krastavac potroši 90-150 l vode/m2 za dva meseca gajenja. Naj efikasniji način zalivanja je sistem kap –po -kap putem se istovremeno obavlja i prihrana  krastavca .

Povezano

Iz ove kategorije