Kakva je situacija sa organskom stočarskom proizvodnjom

Ilustracija: krave na ispaši, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: krave na ispaši, foto: Svetlana Kovačević

Novina u Srbiji je da se ubrzano razvijaju grupe proizvođača uključene u organsku stočarsku proizvodnju (goveda, ovce), koje su skoncentrisane u brdsko–planinskim predelima zapadne Srbije. Međutim, prerada proizvoda od životinja iz organskog sistema gajenja u jugoistočnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji se odvija na dosta niskom nivou. Mali broj uzgajivača na samom gazdinstvu prerađuje mleko u sir, ali ga teško plasiraju po višoj ceni, jer ne poseduju, ili nisu u mogućnosti da obezbede sertifikovane preradne kapacitete, pa ih prodaju na osnovu stečenog poverenja poznatim kupcima.

Takođe, problem je prodaja mesa od životinja iz organskog uzgoja jer ne postoje sertifikovane klanice. Sve ovo umanjuje vrednost proizvoda od organski uzgajanih životinja, i onemogućava pristup tržištu u maloprodajnim objektima i plasiranje proizvoda kao organskih. Postoje neke inicijative od strane NASO da se neke klanice sa međunarodnim sertifikatima i izvoznim dozvolama uključe u proces sertifikacije, i omoguće preradu i plasman svežeg organskog mesa u pojedine trgovinske lance.

Povezano

Iz ove kategorije