Kako transportovati pesticide

Ilustracija: zaštitna sredstva, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: zaštitna sredstva, foto: Svetlana Kovačević

Prvo pitanje koje se po prirodi stvari samo nameće je kako pravilno i bezbedno transportovati pesticide, zatim njihovo pravilno skladištenje i na kraju bezbedna primena. Pesticidi koji nisu adekvatno obezbeđeni u transportu predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi i opasnost za životnu sredinu.
Za poljoprivredne proizvođače u lancu transporta pesticida predstavlja put od poljoprivredne apoteke do sopstvenog skladišta i transport do mesta primene na samoj parceli.

Važne napomene: 

Nikada ne transportujte hemijska sredstva zajedno sa hranom za životinje i robom široke potrošnje.

U gepeku u kabini vozila (zbog isparenje i dimova)

Transport obavite uvek u zadnjem delu vozila ( kamion, pik-ap , kombi , furgon ) ili na otvorenoj prikolici dobro uvezane i obezbeđene kutije.
Prilikom transporta u otvorenoj prikolici koristite obavezno i ceradu za pokrivanje koja treba da spreči kvašenje kartonske ambalaže i rasturanje tereta.
Pri transportu pesticida treba imati na umu sladeće:

  •  Pesticide prevozite sa tehnički ispravnim vozilom
  •  Ne prevozite predmete sa oštrim ivicama pored ambalaže sa hemijskim. sredstvima
  • Ne pretovarajte vozilo

Onaj ko transportuje pesticide direktno je odgovoran ukoliko dođe do nekontrolisanog prosipanja. Pre transporta pesticida uvek pročitajte uslove i mere opreza za transpoprt i skladištenje. Prilkom transporta uvek imajte priručnu opremu (kofe , lopate i kese). U posebnoj posudi imajte materijal zemlju ili pesak . U toku transporta imajte lična zaštitna sredstva i sredstva za dekontaminaciju.

Na kraju posvetite maksimalnu obazrivost u saobraćaju i vaše vozilo vidno obeležite da i ostali učesnici u saobraćaju znaju da prevozite pesticide .

Povezano

Iz ove kategorije