Ko želi da konkuriše mora ovo da zna

I za ovu godinu planiran je javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja iz IPARD fonda za investicije u oblasti turizma u ruralnim područjima, odnosno diverzifikaciju poljoprivrednih aktivnosti. Prema planu Ministarstva poljoprivrede taj poziv biće otvoren u junu. Ko želi da konkuriše mora da ispuni osnovni uslov – da je njegova investicija u ruralnom području. U prilogu donosimo spisak područja koja pripadaju urbanim sredinama. Dakle, sva mesta koja nisu na tom spisku prihvatljiva su za IPARD.

Neki od uslova koji podnosioci zahteva moraju ispuniti je da ukupan broj individualnih ležajeva u svim kategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj koje ima na teritoriji Republike Srbije, nije veći od 30.  Takođe, da podnosilac zahteva ima prebivalište, odnosno sedište na teritoriji Beogradskog regiona, Regiona Vojvodine, Regiona Šumadije i Zapadne Srbije, odnosno Regiona Južne i Istočne Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj.

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje lice upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalno i nalazi se u aktivnom statusu, i to:

  1. fizičko lice – nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  2. preduzetnik
  3.  privredno društvo koje je razvrstano u mikro ili malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

A jedan od osnovnih uslova je da se investicija nalazi u ruralnom području. Često se među potencijalnim investitorima javlja nedoumica oko toga da li mesto u kojem su planirali ulaganja pripada ruralnom području pa stoga donosimo spisak naseljenih mesta iz kojeg se može videti da li je mesto investicije prihvatljivo za IPARD ili nije. Naime, na spisku se nalaze naseljena mesta koja pripadaju urbanom području tako da su sva naselja koja nisu navedena prihvatljiva i u njima se mogu graditi ili adaptirati turistički objekti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Raspisan prvi IPARD III javni poziv

11.01.2024.

IPARD III početkom februara

08.12.2023.

Sastanak radne grupe za praćenje i izveštavanje Evropske komisije o realizaciji aktivnosti iskorišćenosti IPARD sredstava

16.11.2023.

Do kraja godine IPARD 3 program za nabavku opreme i mašina u poljoprivredi

16.08.2023.

Besplatne onlajn obuke o mogućnostima finansiranja poljoprivredne

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca