Prolećno – letnja obrada zemljišta u vinogradu

Ilustracija: vinograd, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: vinograd, foto: Domaćinska kuća

Prolećno-letnja, plitka obrada u zasadima vinove loze ima za cilj da se kultivacijom površinskog sloja zemljišta sačuva vlažnost i struktura zemljišta, potpomogne provetravanje, poveća količina hranljivih materija, kao i da se suzbiju korovi. To je, u stvari, plitka, površinska obrada, koja se u našoj praksi najčešće naziva prašenje zemljišta. Ono se obavlja u toku vegetacije vinove loze, i to kad god se na površini zemljišta pojavi korov ili pokorica. Prašenjem se obrađuje samo površinski sloj zemljišta do dubine 5-10 cm. U severnijim i vlažnijim krajevima
prašenje se vrši na dubini 5-7 cm, a u toplijim i suvljim krajevima na dubini 5- 10 cm. Suviše duboko prašenje može biti štetno, jer se time mogu uništiti žile koje se nalaze bliže površini zemlje. Kao posledica toga nastao bi poremećaj između usisavanja vlage i transpiracije i moglo bi veoma brzo doći do sušenja čokota.

Prvo prašenje se obavlja pre cvetanja vinove loze, drugo prašenje se izvodi posle završenog cvetanja loze, s tim što se ovo prašenje usklađuje sa pojavom korova i stanjem pokorice, a treće prašenje se obično vrši pred šarak grožđa. Ukoliko su povoljni uslovi za razvoj korova i stvaranje pokorice, onda nisu dovoljna samo tri prašenja, već se ovaj broj mora povećati. U takvim prilikama broj prašenja zavisiće od brzine nicanja korova, kao i od stanja površinskog sloja zemljišta. Dakle, prema tome, u pogledu broja prašenja ne može se utvrditi stalna norma. Tako, na primer, dok se u nekim krajevima prašenje obavi tri do pet puta, u drugim krajevima dobiveni su pozitivni rezultati sa mnogo većim brojem prašenja.
Ova agromera može se obavljati ručno, motikom, i pomoću plugova kultivatora.

Najekonomičnije je koristiti plugovekultivatore koji istovremeno obrađuju zemljište između redova i u redu špalira.
U pogledu vremena izvođenja prašenja treba znati da se ono mora izvršiti pravovremeno , jer se inače može veoma štetno odraziti na vinovu lozu. Od samog prašenja mogu nastati negativne posledice u sledećim slučajevima:
– Ako se prašenje izvodi u vreme pojave poznih prolećnih mrazeva. Pošto se posle prašenja pojačava zračenje i isparavanje vlage iz zemljišta i dolazi do vezivanja toplote, to se vazduh u prizemnom delu više ohladi i time se u još većoj meri pojačava opasnost od izmrzavanja zelenih delova loze.
– U slučaju kada se prašenje izvodi u vreme cvetanja vinove loze, onda nastaju poremećaji u oplodnji, što može imati
veliki uticaj na pravilnost odvijanja cele faze i oplođavanja, a kao posledica toga može nastati rehuljavost kod grožđa.
– Prilikom obavljanja prašenja u vreme letnjih žega, mogu nastati ožegotine na grožđu i lišću.
Prašenje se ne sme obavljati kada je zemljište vlažno, jer se može obrazovati nepropustljiv zemljišni sloj ispod dubine prašenja. Zato bi trebalo prašiti samo kada je zemljište umereno vlažno. Takođe, prašenje se prekida pred pojavu šarka.

Povezano