Ne žuriti sa odzimljavanjem

Ilustracija: Tatjana Mrdak na pčelinjaku, foto: T.M.
Ilustracija: Tatjana Mrdak na pčelinjaku, foto: T.M.

Zbog izuzetno dugog hladnog perioda, pčelinja društva su izuzetno ekonomisala sa hranom kao i sa razvojem pčelinjeg legla, zato u ovom mesecu neophodno je odraditi sledeće:
Ako u  martu nije izvršen glavni pregled, treba ga obaviti početkom aprila. Potrebno je pripremiti i omogućiti pčelinjim zajednicama neometan razvoj gnezda gde se, u zavisnosti od potrebe vrši proširivanje istog.

Uraditi pažljivo, jer ponovo nastupaju hladni dani i leglo se može prehladiti i oboleti od evropske truleži koja bi se kasnije mogla pretvoriti i u američku trulež. Ne žuriti sa takozvanim odzimljavanjem. Materijale za utopljavanje kod LR (novine iznad legla) treba držati do cvetanja bagrema, a u košnici unutra dok ima mesta.

Treba otvoriti poklopce starog meda po satovima i stimulativno prihraniti društva šećernim sirupom, kome su dodate belančevine, ukoliko nema dovoljno polena. Treba iskoristiti sposobnost pčela da odvajaju vosak za izgradnju novih satova (radi obnove gnezda) i staviti ram građevnjak za proizvodnju voska. Preduzimaju se mere protiv odgajivanja trutova i prelaza pčelinjih drustava u rojno stanje.

Ako postoje neka slaba pčelinja drustva u proleće koja se ne razvijaju dobro zbog loših kvaliteta matica, bolje je spojiti 2-3 slaba društva u jedno nego pojačavati svako slabo društvo posebno. Pre spajanja (15 do 18 časova) treba uništiti njihove matice, a spojenom društvu dati u kavezu rezervnu kvalitetnu maticu dobrog porekla. Tako se stvara jedno društvo srednje jačine, koje će uspeti da se dobro razvije i da učestvuje u medobranju
April mesec je vreme najpogodnije za nabavku pčelinjih drustava i za njihovo prebacivanje u svoje LR ili DB kosnice sa pokretnim sacem, Odstranjene, stare i neupotrebljive satove i druge otpatke treba pretopiti. Pcelinja drustva se iznose u vocnjake, radi oprašivanja, ali se prethodno obavezno moraju preduzeti mere protiv trovanja pčela. Ukoliko je dat nalog da se pčele zatvore za 2-3 dana (u zavisnosti od preparata), treba tako postupiti da ne dođe do ugušivanja ili uginuća pčelinjih društava.

 

Povezano

Ilustracija: Selidba, foto: Tatjana Mrdak

Seoba pčela

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti se ne može ni zamisliti bez seobe pčela na

Opširnije »

Iz ove kategorije