Zaštite muškatle evo i kako

Muškatla je biljka, koja podnosi suve i kišne periode, pa je zbog toga dobro prilagođena ekstremnim uslovima, koji vladaju u balkonskoj žardinjeri. Nakon kišnog perioda, treba joj ukloniti precvetale i uvele delove, kako ne bi istrulila. Kod muškatle često se javlja bakterijsko uvenuće. Listovi uvenu i izgledaju kao zatvoreni kišobrani. Zatim odumiru pojedinačni listovi, a na kraju i cela biljka. Zahvaćene delove biljke treba ukloniti. Kod ove biljke, može se javiti i rđa, koja se ispoljava kroz smeđe fleke na površini lista. Radi preventivnih mera, ne treba saditi biljke previše zbijeno i potrebno pravilno ih zalivati, kao i pažljivo uklanjati zahvaćene delove biljaka.

Ilustracija: Muškatle, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Muškatle, foto: Svetlana Kovačević

Muškatle su podložne brojnim bolestima lišća, većina njih, posebno virusnih i bakterijskih infekcija – javlja se najčešće u rasadnicima. Ovo se ne može hemijski kontrolisati, zbog čega se ove biljke moraju privremeno ukloniti iz staklenika. U zatvorenom prostoru, muškatla se može preventivno poprašiti fungicidom. Gljive se mogu pojaviti u korenu biljke i javljaju se zbog neprikladnih, stajaćih supstrata. Gljivične bolesti se mogu sprečiti ako su muškatle okupane sunčevom energijom sa umerenim zalivanjem. Viseće muškatle mogu da razviju plutaste mrlje na donjoj strani listova, međutim to nije bolest već ožiljci tkiva zbog prekomernog snabdevanja vodom u hladnom periodu. Veoma česte zaraze koje mogu napasti muškatle su:

 

Bakterijska palež muškatla -Muškatle su veoma osetljive na bakterijsku palež, koja se širi kroz nervaturu lista, inficirano lišće požuti i odumire. Ukoliko primetite da se donje lišće biljke suši i trule donji delovi biljke, jasan je pokazatatelj da je muškatla inficirana preko korena. Lako je uočiti da li je Vaša biljka zaražena, simptomi su vidljivi nakon nedelju dana od inficiranja biljke.

 

Lisne uši – najčešće se pojavljuju nakon kišovitog perioda i dolaskom toplog vremena. Najbolji način njihovog suzbijanja, pogledajteu ovom tekstu o suzbijanju lisinih uši.

Bele mušice – ove štetočine sisaju sok iz biljke što uzrokuje smanjen rast i požutele listove. Kako biste zaštitili biljku od ovih štetočina, najbolje je prvo uništiti larve. Da biste bili sigurni da su na Vašoj muškatli nastanjene larve ovih štetočina, proverite donju stranu lista, ako primetite jajašca i mušice, znak je da je Vaša biljka napadnuta i da treba što pre reagovati.

Paukovo grinje – ako na biljci primetite grinje ili bele mrežice, muškatla treba biti očišćena što pre. Najbolje je da biljku izdvojite od drugih biljaka kako se štetočine ne bi dalje širile na ostale biljke. Najbolje rešenje kako bi se muškatla oporavila jeste da je prskate insekticidom ili je operete u ovom rastvoru. Nekoliko nedelja posle ovog tretmana, krasula će apsorbovati otrov u svoj sistem i tako će ove štetočine isisavanjem biljnog soka biti otrovane.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.01.2024.

Kako protiv bolesti

01.03.2022.

Ovo morate znati pre nego što iznesete muškatle napolje

29.12.2021.

Šta pšenici najviše preti

27.01.2021.

Trikovi za više cvetova

08.07.2020.

Kako protiv bolesti muškatle

21.04.2020.

Ukras za svaku terasu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca