Tinktura za depresiju

Ilustracija:Med, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija:Med, foto: Domaćinska kuća

Depresivni poremećaji (DP) u savremenim uslovima jedan su od najvećih medicinskih i socijalnih problema, koji su povezani sa njihovom širokom rasprostranjenošću među radno sposobnim stanovništvom, i nedovoljnom efikasnošću lečenja, kao i čestim razvojem recidiva depresije (ponovna pojava bolesti).

Prema medicinskoj statistici, tokom poslednjih 10–15 godina, stopa otkrivanja DP u ekonomski razvijenim zemljama porasla je za 2–2,5 puta. Istovremeno, primećuje se da većina lekova koji se koriste za lečenje ove bolesti (antidepresivi), imaju ozbiljne neželjene efekte. Akumuliraju se u srčanom mišiću, gde je njihova koncentracija gotovo 100 puta veća nego u krvi; imaju štetan efekat na jetru, imaju dug period latencije, potrebno je 3-4 nedelje od početka lečenja pa da se pojavi klinički vidljiv efekat. Pored toga, svi klasični antidepresivi doprinose povećanju telesne težine.

Naročito važan problem je somatoformna depresija, koja nastaje u pozadini različitih bolesti unutrašnjih organa. Konkretno, često se primećuje kod osoba koje pate od patologije kardiovaskularnog sistema (nestabilna angina pektoris, infarkt miokarda), kao i kod hroničnih bolesti jetre i žučnih puteva. Zbog izraženih neželjenih efekata antidepresiva u somatoformnoj depresiji, njihova upotreba je ograničena. Zbog toga nam je tokom poslednjih 10–15 godina pažnju privukla mogućnost efikasne upotrebe pčelinjih proizvoda i fitopreparata u lečenju somatskih depresija, posebno kod pacijenata sa hroničnom patologijom jetre i žučnih puteva.
Uzeli smo u obzir da se kod pacijenata sa DP snažno smanjuje energetsko snabdevanje tela, pa nam se zato pčelinji med, koji ima visoku biološku aktivnost, dragocen energetski proizvod, činio važnim sredstvom za prevenciju i lečenje DP.

Prema podacima naših dugoročnih studija, kod pacijenata sa DP, posebno sa somatoformnom depresijom, imuni sistem značajno pati, što dovodi do stvaranja stanja imunodeficijencije (imuni sistem oslabljen u borbi protiv infekcija). Takvim pacijentima je poželjno da se prepisuju preparati na bazi propolisa, koji imaju izražen imunostimulišući efekat. Pored toga, korisni mogu biti i preparati na bazi matičnog mleča, koji su posebno naznačeni kada se depresija kombinuje sa astenijom (simptomi koji predstavljaju hroničnu iscrpljenost organizma). Neke monofloralne vrste meda, posebno med sa ehinacejom, imaju snažno imunostimulaciono dejstvo.
Poslednjih godina postoje izveštaji o jedinstvenim svojstvima kantariona (Hypericum perforatum L.) i srodnih vrsta, posebno kantariona (Hypericum maculatum Grant). Zbog toga smo odlučili da široko koristimo fitopreparate na bazi ove biljke u terapiji somatoformne depresije.

Pacijentima sa DP propisana je tinktura trave kantariona u 3-4 šoljice čaja sa dodatkom meda, a u teškim depresijama propisano je dodatnih 20 kapi tinkture kantariona, tri puta dnevno. Trajanje lečenja zavisilo je od težine depresije i brzine regresije patoloških simptoma. Za starije pacijente koji pate od usamljenosti, stalna terapija upotrebom tinkture kantariona zajedno sa medom pomaže da aktivno žive, i uživaju u životu. Za njih je korisna mešavina kantariona sa lišćem matičnjaka i cvetovima gloga (u težinskim delovima): trava kantariona – 2, lišće matičnjaka – 1, cvetovi gloga – 5. Preporučuje se kašiku takve suve sušene smeše preliti sa 2 šolje ključale vode i ispiti u toku pola sata. Procedite tinkturu i pijte kao čaj, dodajući med.

Možete odmah pripremiti tinkturu trave kantariona sa medom. Da bi se to uradilo, smrvljena suva trava stavlja se u emajliranu posudu, prelije ključalom vodom u razmeri 1:20 (na primer, za 30 g trave i 600 ml vode) i zagreva pola sata u vodenom kupatilu sa zatvorenim poklopcem. Zatim se tinktura ohladi na sobnoj temperaturi, filtrira i dodaje joj se 10–15 g meda na svakih 200 ml tinkture. Uzimajte dugo, pola čaše 2-3 puta dnevno.

Prema našim zapažanjima, tinktura kantariona sa dodatkom meda idealno je terapijsko i profilaktičko sredstvo za depresiju i stres. Imajte na umu da se ni u kom slučaju preparati od kantariona ne smeju uzimati paralelno sa antidepresivima – inhibitorima monoaminooksidaze: fenalzin, tranilcipromin, moklobemid.

Ilustracija: med, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: med, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Tradicionalna upotreba preparata od kantariona je za lečenje zapaljenskih procesa u gastrointestinalnom traktu, (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hronični kolitis, itd.). Kada se koriste za somatoformne depresije, dolazi do dejstva na somatsku bolest koja je prouzrokovala stvaranje DP. Preparati od kantariona unapređuju regeneraciju epitela, imaju efekat zarastanja rana. U tu svrhu koristi se ulje kantariona koje se dobija tinkturom njegove sveže biljke u suncokretovo ili maslinovo ulje (u razmeri 1:4) sa dodatkom meda (1/8 – 1/10 zapremine ulja kantariona). Istovremeno sa spoljnom upotrebom ulja, unutra se propisuje tinktura kantariona sa medom, 1 čaša (200–250 ml) 2-3 puta dnevno. Ova kombinovana upotreba kantariona sa medom ne samo da omogućava prilično brzo zarastanje rana i čireva na koži, već takođe pomaže u normalizaciji funkcionalnog stanja centralnog nervnog sistema, uključujući uklanjanje depresije. Sa produženim unosom biljke kantariona sa medom, može se ublažiti čak i vaskularna demencija.
Trenutno je naučno dokazano da preparati od kantariona imaju antidepresivna svojstva, poboljšavaju emocionalno stanje pacijenata, uklanjaju opštu slabost i asteniju i povećavaju vitalnost.

U lečenju DP, takođe mogu biti problemi povezani sa alergijama kod pacijenata na brojne lekove, posebno na antibiotike, sulfonamide i vitamine B grupe. To obično tera lekare da koriste biljne lekove i apiterapiju. Naši prvi uspesi bili su povezani sa upotrebom meda, mleča i propolisa u lečenju ovih pacijenata. Kasnije su za normalizaciju imunoloških parametara korišćene razne lekovite sorte meda (med sa morskom bokvicom, med sa smokvama i orasima, planinski med, itd.) Istovremeno je dobijen prilično stabilan pozitivan efekat, međutim nije bilo moguće postići potpunu normalizaciju pokazatelja imunološkog statusa i prirodne antiinfektivne rezistencije u velikom broju slučajeva kada se koristi samo med.

Tada je odlučeno da se koristi monoflorni med sa ehinacejom (Echinacea purpurea L.), koji ima izražen imunoaktivni efekat.
Pacijentima sa DP propisivano je 80–100 g meda sa ehinacejom dnevno u tri doze zajedno sa zelenim čajem od velikih listova, kao i propolis sa matičnim mlečom. Naše iskustvo u medicinskom i preventivnom radu, pokazuje da je med od ehinaceje veoma efikasan u različitim depresivnim uslovima i pruža potpun oporavak imunološkog sistema.
Trenutno u lečenju DP, pored meda, propisujemo i kombinovani tabletirani preparat koji sadrži 0,03 g ekstrakta gustog propolisa i 0,03 g liofilizovanog mleča (2-3 tablete 3-4 puta dnevno tokom 30–40 dana). Najbolji terapeutski i rehabilitacioni efekat postiže se njihovom sublingvalnom upotrebom (odnosno, tablete se drže pod jezikom dok se potpuno ne apsorbuju). Pored toga, u složenoj terapiji DP, preporučujemo lek koji sadrži u jednoj tableti 0,03 g gustog ekstrakta propolisa i 0,1 g suvog ekstrakta korena sladića, u istim dozama. U zavisnosti od postignutog terapijskog i okrepljujućeg efekta, mogu se propisati ponovne kure uzimanja gore navedenih lekova i pčelinjih proizvoda.
Očigledno možete koristiti razne preparate dobijene od pčelinjih proizvoda – njihov asortiman je sada vrlo širok. Glavna stvar je pridržavanje osnovnog principa, koji se sastoji u upotrebi meda u kombinaciji sa propolisom, a izuzetno poželjan sa matičnim mlečom. Kod DP je korisno uzimati mešavinu mleča sa medom u razmeri 1:100 (1/2 kašičice 2-3 puta dnevno). Smeša se drži u ustima dok se potpuno ne upije, nakon čega se preporučuje piti zeleni čaj sa medom i limunom.
U odsustvu monoflornog meda sa ehinacejom, med sa preparatima ehinaceje purpureje treba koristiti za lečenje pacijenata sa DP. U vezi sa dovoljnom efikasnošću i dostupnošću za pacijente u takvim slučajevima, koristimo sirup ehinaceje purpureje domaće proizvodnje.
Propisuje se deci 5 ml (1 kašičica) 3 puta dnevno, odraslima 1 kašika (15 ml) 2-3 puta dnevno. Lek ima vrlo prijatan slatkasto osvežavajući ukus. 100 g sirupa sadrži 30 g tinkture rizoma (korena) ehinacea purpureja, što pruža dobar imunomodulatorni efekat, koji se kombinuje sa protivupalnim dejstvom leka.
Tok tretmana kod pacijenata sa DP traje od tri nedelje do dva meseca, u zavisnosti od postignutog efekta. Sirup ehinaceje ili drugi preparati od ove biljke koriste se u kombinaciji sa pčelinjim proizvodima – medom, mlečom i propolisom. U odsustvu alergijskih reakcija, propisani su i preparati ekstrakta propolisa sa polenom, ili kombinovani sa propolisom, ekstraktom korena sladića i mumije.

Poslednjih godina stekli smo značajno iskustvo u propisivanju preparata kompanije Tentorium (Perm) za DP, kao što su Apitok (kombinovani preparat meda, ekstrakta matičnog mleča i propolisa), Apibalsams I (propolis u biljnom ulju) i II ( prečišćeni propolis u životinjskoj masti). Apitok kombinuje imunostimulirajuća i protivupalna svojstva propolisa, metaboličke i restorativne efekte meda, kao i antioksidativne i imunomodulatorne efekte matičnog mleča. Ovaj lek se preporučuje pacijentima u vezi sa utvrđenim adaptogenim svojstvima, kombinacijom detoksikacionih i toničnih efekata, povećanjem mentalnih i fizičkih performansi tokom primene kursa i poboljšanjem memorije, što je važno za pacijente sa DP.
Pacijent sa DP treba dugo (mesecima) da uzimaju med sa zelenim čajem, a periodično – u razmaku od 1-2 meseca – i ostale pčelinje proizvode, posebno propolis, a po mogućnosti i matični mleč.

Naše iskustvo pokazuje da kombinovanom upotrebom pčelinjih proizvoda u DP, u roku do dva meseca od početka primene meda, i drugih preparata (propolis, matični mleč), ogromna većina pacijenata normalizuje svoje dobro i opšte stanje, slabost i malaksalost potpuno nestaju. U većini slučajeva ovo vam daje priliku da se vratite svom normalnom poslu, i aktivnom svakodnevnom životu. Za prevenciju ponavljanja depresije u budućnosti, takve osobe svakako treba da dobijaju med sa zelenim čajem (najmanje 80–90 g meda dnevno, što odgovara 5-6 kašika). Prirodno, u ovom slučaju je neophodno potpuno izbaciti upotrebu šećera, pošto rafinisani šećer preopterećuje jetru i pankreas.
Nakon postizanja stabilne remisije DP, potrebno je povremeno ponavljati kuru propolisa i matičnog mleča, kao i biljne lekove koji deluju antidepresivno (odvar od kantariona), i pomažu u obnavljanju imuniteta, (posebno sirup ehinaceje purpureje).
Naše dugogodišnje praktično iskustvo pokazuje da stalna upotreba meda u hrani uz periodično dodatno propisivanje biljnih lekova (kantarion, ehinaceja purpureja…), kao propolisa, i matičnog mleča omogućava pouzdanu prevenciju recidiva DP.

Povezano

Iz ove kategorije