Nedimović: 70 odsto iz budžeta se izdvaja za ovu proizvodnju

Ilustracija: farma krava muzara jekic vitezevo
Ilustracija: farma krava muzara jekic vitezevo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je sela i poljoprivredna gazdinstva u okolini Kragujevca. Cilj je da se kroz posete ministarstva poljoprivrednicima približi sistem državnih subvencija i način konkurisanja. U prethodnoj godini 408 miliona dinara državnih subvencija otišlo je u gazdinstva na teritoriji grada Kragujevca a podneto je i 6609 zahteva.

Oko 70 % poljoprivrednog budžeta u Srbiji izdvaja se za stočarsku proizvodnju. Zbog toga je i cilj resornog ministarstva promovisanje državnih subvencija i način konkurisanja. Porodica Živković u selu Botunje kod Kragujevca bavi se proizvodnjom mleka, a dnevno ovo gazdinstvo preda i do 350 litara mleka.

„Bavim se poljoprivredom od svoje desete godine i tu sam bio sa roditeljima i njima pomagao. Završio sam školu za poslastičara ali pošto nisam nigde našao posao pomažem roditeljima. Od malena sam sa svojima pa sam se pronašao u ovom poslu i vidim u svemu ovom budućnost“, kaže stočar iz sela Botunje kod Kragujevca Lazar Živković.

Poslednjih godina Šumadija je poznata i po proizvodnji kvalitetnih vina. Vinarija ,,Art wine’’ u selu Grošnica, primer je prave male porodične proizvodnje sa dva hektara vinograda.

„Sa tih površina može da se nekom kvalitetnom proizvodnjom, pošto su naša vina pod zaštitom geografskog porekla Šumadije, napravi negde oko 15 000 boca i naša ideja i jeste ta da vina pretočimo u ono što Šumadija može najbolje da pruži i da ta kvalitetna vina u većoj meri prodamo ovde na kućnom pragu“, napominje Saša Novaković iz vinarije ,,Art wine’’ u selu Grošnica kod Kragujevca.

U poslednje dve godine doneli smo strategiju razvoja vinarstva, sada nam je na putu i sektor rakije i ja bih to posmatrao sve u kontekstu ruralnog turizma. To je dobar sistem subvencija sa povraćajem od 60 % za izgradnju objekata, za opremanje degustacionih sala, za opremu koja je neophodna za i vinarstvo i destilerije, a sa druge strane i za podizanje zasada“, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

„Mi ovde imamo i značajno ulažemo u voćarstvo a imamo i jake proizvođače cveća ali i stočare i bitno je da shvatimo i to da se Šumadija cela još uvek na neki način profiliše“, napominje gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Poslednjih godina lokalna samouprava u Kragujevcu, koji je ipak poznat kao industrijski grad, radi na tome da pomogne poljoprivrednim gazdinstvima da na najbolji način iskoriste subvencije koje se nude kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Povezano

Milionska investicija

KOMPANIJA Frikom prodata je britanskoj firmi „Nomad fuds“, saznaju „Novosti“.“FORTENOVA grupa“ je početkom godine saopštila

Opširnije »

Iz ove kategorije