Šta treba znati o ovoj gljivi

Maglenka (Clitocybe nebularis) je vrlo česta i masovna gljiva. Redovna je u jesen u raznim šumama i praktično se javlja svake godine. Prava je šteta, po meni, što nije previše gastronomski interesantna.
Opis vrste: Šešir: širok 5-15 cm, u mladosti jače ispupčen, kasnije ravan i najzad udubljen. Boja mu je sivkasta, svetlija prema ivici. Obavezno je vidljiva velurasta skrama što dosta dobro određuje ovu vrstu gljiva.
Listići: prljavokrem boje mada neki autori navode da mogu biti i žućkasti ali ja na takve nisam nailazio. Lako se odvajaju od stručka i malo silaze niz isti.
Stručak: 3-10 cm visok, pun, cilindričan i vlaknast. Boje je same gljive i u dnu je zadebljan. Kod starijih primeraka unutrašnjost može postati vunenasta. Dno je često gomoljasto.

Meso: belo, žilavo, miris jak, trpak, po meni ne preterano prijatan. Ukus maglenke je sličan mirisu ove gljive.
Mesto rasta maglenke su sve šume, u jesen do prvih mrazeva. Raste na stelji, nikada pojedinačno, često i veoma masovno.

Neki ovu gljivu smatraju jestivom nakon termičke obrade (prvo prokuvati i odliti vodu), a neki da je maglenka otrovna (poseduje temolabilne otrove). Ja sam je nekoliko puta probao i nije mi se dopala; moguće je da postoji razlika između primeraka koji rastu u
četinarskoj šumi (njihov miris je prijatniji) i onih koji rastu listopadnim šumama.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca