Šupljikavost lista kod šljive

Šupljikavost lista ili Stigmina carpophila je bolest koja napada sve vrste koštićavog voća.Osim šljive napada i breskve,nektarine, trešnju, višnju, kajsiju. Napada list, plod i mladare.

Na listovima nalazimo okruglaste crveno-smeđe pege, obično oivičene tamnijim rubom. Unutrašnji deo pege “ispada” – odumrlo tkivo i tako list postaje šupljikav. Jače zaraženi listovi otpadaju, kod nekih sorti i pre nego što jače postanu šupljikavi pa voćka u slučaju jačeg napada ostaje gotovo bez lišća.

Na plodovima nastaju okruglaste crveno-smeđe pege koje su malo udubljene. Kod većeg broja pega plod se deformiše i izlučuju se kapi smole zbog čega plod gubi tržišnu vrednost. Takođe, na plodu se može oljuštiti i pokožica. Takav plod jače napada i monilija.

Osnovno prskanje je preperatima na bazi bakra u jesen, pa sve do bubrenja pupoljaka. Ali, to nije dovoljno pa je potrebno s organskim fungicidima izvršiti još 3-4 prskanja. Prvo odmah posle cvatanja, drugo 2-3 nedelje nakon toga i treće za tri nedelje nakon prethodnog. Ovo je prosečno i zavisi od padavinama kao i od godine. Naravno nakon prolistavanja više se ne koristi bakar jer je fitotoksičan, već preparati na bazi Ditianona, propineba, kaptana…
U jako kišovitoj godini bolest je teško u potpunosti zaustaviti, isključivo ako se uselila u zasad, jer je tada njen infektivni potencijal visok. Treba nastojati prskanja obaviti pred kišu ili ako dopusti vreme u početku kiše.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Zaštita šljive od monilioze

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

29.01.2024.

Srpska suva šljiva iz zadruge „Suva šljiva Živković“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca