Kako ostatak pesticida utiče na biljke

Mnogo se piše i govori o opasnostima koje prete od ostataka pesticida na plodovima voća, grožđa, povrća i ratarskih kultura. Toksična svojstva pesticida primorala su mnoge zemlje da propišu najveće količine dozvoljene u namirnicama za upotrebu. Ove najveće količine takozvane tolerantne granice izražavaju se u ppm. Kada se tokom kontrole kvaliteta životnih namirnica utvrdi da u njima sadržaj tragova pesticida prelazi tolerantne granice, tada se iste stavljaju van prometa.

Pored propisa o tolerantnim granicama, većina zemalja pa tako i naša, donosi sa pojavom svakog novog pesticida i dozvoljene poslednje rokove, poslednjih tretiranja zasada i useva, odnosno njihovih polodova tim preparatom. Na taj način se donekle utiče indirektno da tragovi pesticida ne pređu tolerantne granice.

Ako se zasadi i usevi tretiraju po uputstvima koja se daju uz svaki pesticid, onda nema nikakvih opasnosti sa ishranom plodova iz tih zasada i useva. Posle tretiranja zasada i useva, pesticid se pod uticajem kiše, rose, svetlosti, toplote, vetra i uticaja same biljke postepeno razgrađuje pri čemu gubi zaštitnu i toksičnu vrednost.
Svi pesticidi su manje ili više otrovni, njihovi ostaci mogu biti opasni samo ako pređu određenu granicu.Zato je potrebno pridržavati se propisane koncentracije, doze, broja tretiranja, a pogotovu karence preparata.Otrovnost pesticida zavisi od njegove upotrebljene količine.Jak otrov uzet u neznatnim količinama neće izazvati trovanje, a ako se u organizam unesu veće količine slabijeg otrova doćiće do trovanja.Nauka je za savaki pesticid i svaku biljnu vrstu odredila tolerantnu dozu koja se bez opasnosti po zdravlje korisnika može naći na tretiranim plodovima.To su takozvane MDK maksimalne dozvoljene količine koje unete u organizam korisnika plodova, tretiranjem određenim insekticidima kod normalne ishrane ne predstavljaju opasnost od trovanja.MDK su izražene u ppm.Maksimalne dozvoljene količine MDK ostatka pesticida znatno su manje od onih štetnijih.Zato one predstavljaju administrativnu granicu, a ne granicu između otrovnih i neotrovnih količina.Danas je bez ikakvih ostataka pesticida nemoguće proizvesti biljni proizvod, zato što se neznatne količine pesticida nalaze u vazduhu, kišnici i zemljištu.Ni u kojem slučaju se ne sme tolerisati i odobriti prodaja i konzumiranje povrća, voća i grožđa ili prerađivanje koje sadrža nedozvoljene količine pesticida.

Fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše voće i povrće na pijacama na ostatke pesticida.U slučaju pozitivnih uzoraka takvi prodavci – proizvođači se sankcionišu.
Naša uloga je da edukujemo poljoprivredne proizvođače o bezbednoj primeni pesticida.Većina se drži preporuke o primeni pesticida, ali naravno uvek postoje izuzeci.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.01.2024.

Koliko su pesticidi štetni

04.12.2023.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo pravilnik za obuku korisnika pesticida

20.11.2023.

Pesticidi u tank-miksu

09.11.2023.

Zabranjena upotreba 113 preparata za zaštitu bilja

06.11.2023.

Održana Konferencija „Hrana bez ostataka pesticida“

05.11.2023.

Konferencija „Hrana bez ostataka pesticida“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca