Sličan krompiru a ima ukus bundeve

Ilustracija: Batat, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Batat, foto: Svetlana Kovačević

Posle kukuruza, pšenice i pirinča najrasprostranjenija namirnica na svetu je krompir. Koristi se na različite načine širom sveta, a jedna je od omiljenih namirnica i kod Srba.

Na internetu se može pročitati mnogo testova o mnogim biljkama, pa tako i o batatu. Mnogi koji žele da nađu mir u nekom od sve više napuštenih sela širom Srbije  i Vojvodine,  na svom posedu seju mnoge biljke. Neki gaje steviju, neki kiririki, ali dosta njih se odlučilo za batat. Jedana od njih je i porodica Petrovc u Banatu.

Batat je tropska biljaka, voli toplotu, ne zahteva pino vlage,  najbitnije je da prvih  nekoliko dana ima vlage, kasnije po potrebi. Jedna biljka može da da do dva kilograma, a nekada i tri.

Priprema zemljišta je jako bitna, u jesen se duboko ore,  đubri se stajskim đubrivom, tanjira se više puta.

Za razliku od običnog krompira, kod koga je lišće nejestivo, kod batata se osim korena za jelo koristi i mlado lišće najčešće u salati ili kao zamena za spanać. Ipak, u ishrani se najčešće koristi njegov neobičan vretenasti koren narandžaste boje koji po ukusu podseća na bundevu.

Da  podsetimo batat potiče iz Srednje i Južne Amerike, može biti u beloj, žutoj, narandžastoj i crvenoj boji. Masovno se uzgaja u Americi, Africi i Aziji, ali se u poslednje vreme sve više gaji i u Evropi posebno u Francuskoj i Španiji.

Ilustracija: može i ručno na malom posedu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: može i ručno na malom posedu, foto: Svetlana Kovačević

Batat je, smatraju stručnjaci, izuzetno zdrav i preporučuje se za ishranu beba i pre prve godine života. Zašto je tako dobar i po čemu se razlikuje od običnog krompira? Batat ima veliki sadržaj minerala (kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa) bogat je vitaminima (A, B, C, E) kao i biljnim vlaknima neophodnim za pravilno funkcionisanje organa za varenje. Za razliku od običnog krompira batat je bogat betakarotenom (otud narandžasta boja) koji je poznati antioksidans.

U umerenim količinama preporučuje se dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze. Preporučuje se za ishranu deci i sportistima jer obezbeđuje energiju, minerale i vitamine. Batat štiti organizam od srčanih problema, začepljenih krvnih sudova, dobar je za funkcionisanje mozga i probave, a preporučuje se osobama sa povećanom masnoćom u krvi i žuči.

Recepti

Pečen u rerni sa semenom komorača

Isecite batat na kriške, a onda svaki krišku začinite mešavinom maslinovog ulja, soli i bibera. Stavite u posudu, pospite ga izdašno semenom komorača, a onda stavite u prethodno zagrejanu rernu  na 180°C, oko pola sata. Pečen krompir izvadite na tanjir i prelijte hladnim kiselim mlekom.

Pire od slatkog krompira

Skuvajte krompir u posoljenoj vodi, izgnječite ga i dodajte   grčki jogurt, dodajući malo običnog bibera. Priprema se kao običan krompir, ali ovaj pire ime potpuno drugačiji ukus, neke čak podseća i na bundevu.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije