Za vinogradare i vinare i kredit i bespovratna sredstva

Sektor proizvodnje vina prepoznat je kao strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, a pored mera podsticaja iz državne kase, koje će biti nastavljene i u 2021, vinogradarima i vinarima će ove godine biti omogućeni i povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Tako će vinogradari i vinari imati priliku da osavremene svoju opremu, mehanizaciju i kapacitete i kroz projekat Svetske banke za unapređenje konkurentnosti poljoprivrede Srbije, koji će, kako kažu za Tanjug u ministarstvu, omogućiti povoljne kredite za poljoprivrednu proizvodnju, uz deo bespovratnih sredstava.
Učešće korisnika je 10 odsto od vrednosti prihvatljivih investicija, poslovne banke obezbeđuju 40 odsto kroz kreditiranje poljoprivrednika, a ostalih 50 odsto su bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, preciziraju u Ministarstvu poljoprivrede.

Krajem marta objavljen je Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu i u narednim danima očekuje se objavljivanje javnih poziva.
U ministarstvu napominju da će taj program manjim i srednjim, ali komercijalno orijentisanim gazdinstvima znatno olakšati mogućnosti korišćenja podsticaja, jer ne moraju da predfinansiraju investiciju već u realizaciju investicije ulaze tek nakon odobravanja projekta i sredstava.

Ilustracija: Vino iz vinarije Smiljković, foto: Svetlana Kovačević

Navode i da je Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godini, pored ostalih mera ruralnog razvoja, planirano sprovođenje mera koje su namenjene podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta vina.

U ministarstvu preciziraju da će nakon detaljne i dodatne analize, s obzirom na epidemiološku situaciju i na to da se sprovodi i novi projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije, odrediti način i vreme realizacije mera podrške u 2021. godini u skladu sa raspoloživim sredstvima.
Kažu i da visina podsticaja u okviru mera ruralnog razvoja ove godine ostaje ista kao i prošle godine, a biće realizovana i dva javna poziva u okviru IPARD programa.

Visina podsticaja koji se ostvaruju u okviru Pravilnika o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina i Pravilnika o podsticajima za fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze iznose 60 odsto od vrednosti investicije, umanjeno za vrednost PDV-a.

Maksimalna suma koju je podnosilac zahteva za izgradnju i opremanje vinarija mogao da ostvari u 2020. je 41 milion dinara, dok je maksimalni iznos za investicije u višegodišnje zasade 80 miliona dinara.

Maksimalni podsticaji u IPARD programu u okviru Mere 1 za sektor proizvodnje grožđa iznose od 5.000 do 700.000 evra, dok u okviru Mere 3 – sektor proizvodnje vina dostižu i do milion evra.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

10.03.2024.

Danas je započeta nova sezona  poljoprivrednog karavana “NajDomaćin 2024”!

09.03.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Obrenovcu

08.03.2024.

Moguć zahtev za podsticaje i za parcele koje su na verifikaciji

07.03.2024.

Započeta distribucija finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca