Kakvo je stanje sa subvencijama u Kraljevu

Stočarstvo i voćarstvo su i dalje najprofitabilnija zanimanja na selu, ali iz godine u godinu i ratarstvo i povrtarstvo sve su zastuljeniji u seoskim gazdinstvima, kao i razvoj seoskog turizma, koje opet za sobom povlači sve druge resurse na selu. Grad Kraljevo je kao i prethodnie godine iz budžeta izdvojio 65 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. Novac je namenjen za regresiranje veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica, regres za razne vidove osiguranja, kamate za kredite, zatim bespovratna sredstva za kupovinu stoke, sadnog materijala i druge radove u poljoprivredi, kao i posete poljoprivrednim sajmovima i drugim manifestacijama u cilju edukacije i razmene iskustava sa drugim poljoprivrednicima iz zemlje i sveta. Ove mere su, možda nedovoljno velike, ali su i te kako značajne, naročito za mala gazdinstva koja dominiraju u kraljevačkom kraju.

,, Zahvaljujući tim merama značajno se uvećao broj grla u stočarskoj proizvodnji i povećan je broj hektara pod voćem i povrćem. Svih ovih godina smo stalno prisutni na terenu i sve to doprinosi tome da što veći broj ljudi ostane na selu. Od 26. aprila nosioci aktivnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Kraljeva, moći će da konkurišu za ukupno 65 miliona dinara, koliko je iz gradskog budžeta opredeljeno za podsticaje poljoprivredi“- kaže Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva.

Od 65 miliona dinara, koliko je kraljevačkim budžetom ove godine namenjeno poljoprivredi, najveći deo kolača odnosno – 27 miliona namenjen je regresiranju premije osiguranja i to u iznosu do 40% i maksimalno do 350.000 dinara po gazdinstvu, dakle u odnosu na lane nešto manje. Ralog je kažu iz Uprave realne prirode .Naime, prema rečima predsednika Saveta za poljoprivredu Grada Kraljeva Dragana Čorbića, lokalna samouprava iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za razvoj poljoprivrede. On je istakao da, mimo subvencija Vlade Srbije od 40 odsto, Grad Kraljevo trošak osiguranja subvencioniše sa 50 odsto, što znači da poljoprivrednik izdvaja svega 10 odsto cene osiguranja.

„Kada smo počeli, 30 do 40 poljoprivrednika je to koristilo, a od 2014. godine smo, kao Grad, počeli sa promocijom i naši poljoprivrednici su uvideli značaj osiguranja. Prošle godine ukupan broj osiguranih poljoprivrednika bio je 490. Ranije je grad sufinansirao polovina premije siguranja, ali smo morali taj procenat da smanjimo. Ide dobro taj deo sa osiguranjem, ali troše se značajna sredstva. Mi smo hteli da i dalje povećavamo broj korisnika osiguranja i smatram da smo u tome uspeli jer je svake godine za ovu meru sve više poljoprivrednika zainteresovano , tako da nam za tu namenu treba sve više sredstava“ – pojašnjava Čorbić.
Druga najveća stavka u lokalnom poljoprivrednom budžetu su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za šta je planirano 23,9 miliona dinara. U ovom delu biće sufinansirani projekti u iznosu od 45 odsto, a to mogu biti ulaganja u priplodna grla mlečnih rasa, rasa goveda ili svinja koje daju kvalitetno meso, zasade voća, povrća, grožđa, cveća, žitarica, ili pčelarstvo. Bespovratna sredstva u proseku iznose 45% vrednosti investicije, ali procenat je, prema kriterijumima koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede, različit u brdsko-planinskim i nižim plodnijim područjima.

Da podsetimo rok za podnošenje zahteva za Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2021. godinu koji se odnosi na regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje) i osiguranje useva, plodova višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja sa pratećom dokumentacijom trajaće od 26.aprila sve do 19.novembra ove godine, zahtevi se podnose na šalteru broj 5 Gradske uprave.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca