Dominiranje u proizvodnji industrijskog bilja i žitarica

Ilustracija: kukuruz, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: kukuruz, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

U Privrednoj komori Vojvodine održana je prezentacija studije „Agrarna proizvodnja u Vojvodini 2020. godine“ .

Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV istakao je da je Udruženje zajedno sa autorom studije Prof. dr Branislavom Vlahovićem objavila ovu studiju.

To je detaljna analiza poljoprivredne proizvodnje AP Vojvodine koja sadrži pet poglavlja- proizvodnja žitarica , proizvodnja industrijskog bilja, povrtarska proizvodnja , voćarska proizvodnja i stočarska proizvodnja.

Kada govorimo o proizvodnji žitarica treba istaći da Vojvodina učestvuje sa 58, 4 % u odnosu na proizvodnju žitarica Republike Srbije.

U industrijskom bilju dominira sa 94,5 % . Što se povrća tiče taj procenat proizvodnje AP Vojvodine u udelu Republike Srbije je 28 % , a u voćarstvu gotovo 17 %.

Studija je rađena u prethodnih nekoliko meseci na bazi statističkih podataka .

Detaljnija prezentacija studije biće u okviru onlajn Dana poljoprivrede na sajmskoj platformi u četvrtak 20 . maja u 12 časova.

Podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju da je što se agrara tiče odnosno spoljno trgovinske razmene suficit veći za 43, 2 % u poređenju na isti period prošle godine a da je izvoz povećan za 26 , 7 % .

Prof. dr Branislav Vlahović, autor studije istako je da studija radi već treću godinu i cilj je da se nastavi i u narednim godinama kako bismo videli kakvi su rezultati postignuti u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u AP Vojvodini.

Prošlu godinu možemo okarakterisati kao relativno dobru ocenio je prof Vlahović.

Što se tiče prinosa u AP Vojvodini postignuti su solidni rezultati , a ono na čemu treba raditi je povećanje agrotehnike kako bi se povećali i sami prinosi.

Ova studija će koristiti svim stručnim institucijama kako bi se sagledalo pospešivanje proizvodnje.

Povezano

Iz ove kategorije