Bogatić – opština za primer

Ilustracija: mapa Bogatica,
Ilustracija: mapa Bogatica,

Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona se proteže od Mišara do Drine, i od najvišeg vrha Cera planine, Vidojevice, do Save… To je prostor od dvanaest sahata hoda. Možeš u dugu danu hodati po Mačvi, a nećeš videti jednog brežuljka; sve je ravno kao tepsija…. Ona je bogata cura. Sve što se u njenu crnu utrobu baci donosi bogata ploda. Lepa su njena polja kad ozelene, a još lepša kad se pozlate zlaćanim klasjem. Ona vam je kao tudjinka, ne da se svakom poznati!“

Janko Veselinović

Opština Bogatić se prostire između Drine i Save, u severozapadnom delu mačvanske ravnice na površini od 384 kvadratna kilometra. Opštinski centar, varošica Bogatić, udaljena je od Beograda 100 kilometara, Šapca i Sremske Mitrovice 22 kilometra. Na teritoriji opštine Bogatić, prema popisu iz 2011. godine živi 28879 stanovnika. Prema podacima iz 2011. godine ukupan broj zaposlenih je 3922. Najveći deo stanovništva se bavi poljoprivredom.

Od ukupne površine na kojoj se opština prostire, koja iznosi 38 397 hektara, poljoprivredno zemljište zauzima 30 651 hektara. Na  13 000 hektara se seje kukuruz,  pšenica na 5 000 hektara, a soja na  2 500 hektara.  Povrće (krompir, luk, paprika, paradajz, grašak) zauzima 2 600 hektara. Značajne površine, oko 3 500 hektara, su pod krmnim biljem.  Površine koje se ne obrađuju su zanemarljivo male.

Područje opštine ima povoljne uslove za gajenje svih vrsta voća: jabuke, kruške, maline, kupine, šljive, jagoda.

Stočarstvo je tradicionalno razvijeno, naročito svinjarstvo, govedarstvo i ovčarstvo. Godišnja proizvodnja: svinje -100 000, goveda -17 000, ovce – 28 000, živina – 160 000.

Poljoprivrednom proizvodnjom se bavi oko 15 000 stanovnika, nekoliko preduzeća i zemljoradničkih zadruga.

Reka Drina, kroz teritoriju Opštine, protiče u dužini od 20 km i na zapadu čini prirodnu granicu sa BiH. Obiluje mineralnim bogatstvima kao što su šljunak i pesak koji se neplanski eksploatišu, a na taj način se skreće tok reke i uništavaju se plodne oranice i putevi. Područje Opštine poznato je po neeksploatisanim geotermalnim vodama, kako površinskim tako i podzemnim, koje izbijaju sa dubine od 450 metara i temperaturom od 75oC. Klima je umereno kontinentalna.

Miloš Teodorović iz mačvanskog sela salaš Crnobarski, jedan je od poljoprivrednika za primer. U ovom gazdinstvu žive 4 generacije koje složno vode imanje. Miloš godišnje utovi oko 1000 svinja, pored toga gaji ovce i krave, a bavi se i ratarstvom, i jedini je poljoprivrednik u selu koji ima svoje silose. Vredno radeći dugo godina imanje porodice Todorović, u ovom kraju, postalo je sinonim za uspeh i slogu.

U opštini Bogatić, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 6.182 gazdinstva koristi poljoprivredno zemljište. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 4.983), a zatim pšenicu i krupnik – 4.324 gazdinstva. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode lucerku – 1.553, soju – 1.464 i ječam (1.185). Najveći broj gazdinstava su porodična (99,89%), a ostalo su pravna lica.

Ukupno 684 gazdinstva bavi se različitim kombinacijama useva i stoke, njih 855 bavi se kombinovano ratarstvom, svinjama i živinom, međutim najviše je onih koji su specijalizovani za žitarice (1.084).

Poljoprivredom se u Bogatiću bavi 14.078 ljudi, a muškarci prednjače kada je reč o ukupnom broju.

Miloš Todorović iz mačvanskog sela salaš Crnobarski, jedan je od poljoprivrednika za primer. U ovom gazdinstvu žive 4 generacije koje složno vode imanje. Miloš godišnje utovi oko 1000 svinja, pored toga gaji ovce i krave, a bavi se i ratarstvom, i jedini je poljoprivrednik u selu koji ima svoje silose. Vredno radeći dugo godina imanje porodice Todorović, u ovom kraju, postalo je sinonim za uspeh i slogu.

Direkcija za poljoprivredu i selo

Direkcija za poljoprivredu i selo je osnovana 2006. godine sa osnovnim ciljem da realizuje programe podsticaja razvoja poljoprivrede. U tom smislu osnovni zadaci Direkcije su:

1. Saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, naučnim ustanovama, zadrugama i udruženjima
2. Pomoć poljoprivrednim proizvodjačima pri registraciji i preregistraciji poljoprivrednih gazdinstava
3. Pomoć u tumačenju zakona i uredbi u oblasti poljoprivrede, a naročito prilikom ostvarivanja prava na državne subvencije
4. Prdlaganje mera i sredstava za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje kao i načina raspodele sredstava za podsticaje u poljoprivredi
5. Rad na stručnom usavršavanju poljoprivrednih proizvodjača (organizovanje savetovanja, posete sajmovima i izložbama)
6. Praćenje rada protivgradne zaštite na teritoriji opštine Bogatić
7. Praćenje stanja i održavanja poljoprivrednih objekata na teritoriji opštine Bogatić
8. Praćenje korišćenja poljoprivrednog zemljišta
9. Uspostavljanje sopstvene baze podataka registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u opštini i strukture proizvodnje

Sredstva koja budžetom opštine budu namenjena za podsticaje razvoja poljoprivrede pre svega će se koristiti za plasiranje kratkoročnih kredita u poljoprivredi i to bez kamate, za regresiranje kamate na udružena sredstva sa bankama, za preventivno sprečavanje zagadjenja zemljišta i životne sredine i za obrazovanje poljoprivrednih proizvodjača kroz savetovanja i posete sajmovima.

U mesecima koji predstoje opet ćemo posetiti opštinu Bogatić i razgovarati sa poljoprivrednicima.

Povezano

Iz ove kategorije