Pravilna berba i čuvanje plodova jagode

Ilustracija: jagode, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: jagode, foto: Svetlana Kovačević

Plodovi jagode ne sazrevaju istovremeno, sto znači da je potrebno više berbi da bi se obezbedili maksimalni prinosi. Berbu obavljati svaki drugi dan, ili češće ukoliko su temperature visoke. 

Promena osnovne boje pokožice je jedina metoda koja se koristi u praksi. U različitim zemljama postoje različiti standardi za primenu ove metode pa se tako u Kaliforniji preporučuje početak berbe kada je 2/3 površine ploda prekriveno crvenom bojom, a u Francuskoj je to 3/4 površine ploda, što se preporučuje i kod nas. Ove preporuke se odnose na plodove namenjene dužem čuvanju, a plodovi za lokalno tržište beru se kada je crvena boja prekrila ceo plod.

Ilustracija: jagode, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: jagode, foto: Svetlana Kovačević

Berba plodova jagode veoma je delikatna, s obzirom da su oni veoma osetljivi na pritisak, tj. na povređivanje. Da bi se povrede bile što manje, berbu treba obaviti tako da se plodovi stavljaju direktno u pakovanje namenjeno maloprodaji (plastične posude, gajbice itd), i to tako da se peteljka ploda odvoji od biljke presecanjem noktom ili makazama bez pritiskanja ploda. Veoma je važno da berači klasiraju plodove po boji i krupnoći i tako ih grupišu u ambalaži. Cilj je da jedini dodir plodova i ljudske ruke pre prodaje bude momenat berbe. Na taj način se u velikoj meri smanjuje povređivanje plodova do kojeg bi došlo pri naknadnom sortiranju. Plastične posude od čiste Clamm-shell plastike, razlicitih dimenzija, koriste se kako za maloprodajno tako i za veleprodajno trziste Ove posude su jeftine, omogućavaju brzo hladjenje plodova i providne su. Posude od stiropora, kartona, ili drveta još uvek su prihvatljive za lokalno i neposredno maloprodajno tržiste, kao i za namensko tržište.

Jagoda spada u voćne vrste čiji plodovi nisu pogodni za duže čuvanje. Plodovi koji se oberu pre vremena punog zrenja imace vecu trajnost od onih koji su potpuno zreli ili prezreli u vreme berbe.

Proizvođači često imaju velike gubitke jer ne znaju da pravilno odrede režim čuvanja plodova od berbe do prodaje, a pogotovo tokom transporta. Veoma je osetljiva na visoke temperature i brzo gubi vodu. Plodovi koji provedu 4 sata na suncu (30°C) izgube 40% svoje komercijalne vrednosti Zbog toga je potrebno da se plodovi zaštite od direktnog sunca i da se trasportuju do skladišta u roku od 2 sata. To
je najbolje obaviti vozilom sa rashladnim uređajem. Jagode bi trebalo brzo stavljati u hladnjace, propustanjem hladnog vazduha ( 2°C) preko paleta sa plodovima. Kada se plodovi ohlade blizu 0°C, palete sa gajbicama treba uviti u plastiku i ostaviti u hladnu komoru relativnoj vlaznosti vazduha od 90 – 95%, i uz slab protok vazduha, radi smanjenja stepena dehidratacije. Više temperature i niza vlažnost
vazduha nepovoljno ce se odraziti na dugotrajnost plodova.

Jagoda se u optimalnim uslovima može čuvati do 8 dana u zavisnosti od: sorte, stadijuma zrelosti (3/4 boje) i trenutnih vremenskih prilika. Sve to pod uslovom da su plodovi odmah ohlađeni . Temperature do kojih se plodovi jagode rashlađuju ili na kojima se čuvaju u zavisnosti od odredišta. 

Povezano

Iz ove kategorije