Trikovi za uspešno cvećarstvo

Ilustracija: kadifica, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: kadifica, foto: Svetlana Kovačević

Uvek sam mislila da  nisam obdarena da se bavim cvećarstvom zato što nisam bila ljubitelj cveća. Čak i kada ga dobijem za rođendan, iskreno odglumim da mi se sviđa. Međutim kao pišem tekstove o poljoprivrdi, uvek mi se nekako poturi tema o cvećarstvu. Od blage zainteresovanosti došla sam do stadijuma da posle pročitanih tekstova, i lektorisanim dođem i ja na ideju da se polako bavim kao bih ja rekla ovim hobijem. Uspela sam da demantujem samu sebe – ljubav se može svesno razviti malim koracima i upornim radom svake vrste.

Sada ću vam dati nekoliko saveta da vam cveće uspeva, i da ne uvene. Odvojite vreme za ovaj hobi, jer vaš čini srećnijom i zadovoljnom.

Ilustracija: cvet u mojoj bašti, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: cvet u mojoj bašti, foto: Svetlana Kovačević

*U litru vode, koja je odstajala nekoliko dana, treba dodati 1 kafenu kašiku ricinusovog ulja. Flašu dobro zatvorite i dobro promućkajte. Ricinusovo ulje treba da se rastvori i dobro sjedini sa vodom. Odmah, nakon mućkanja, dok se ulje nije podiglo, zalivamo cveće.Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cveta jednom godišnje dovoljno je jedno prihranjivanje, ali ako cveta stalno, onda jednom mesečno.

* Biljke  vole šećer, a najviše katusi. Pre zalivanja stavite jednu kašičicu šećera u saksiju pa onda zalijte cveće.
* Ljuska od jajeta je veoma hranljiva. Ljuske sadrže preko 30 % kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći. Ljuske prelijte vodom i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi.  Grubo usitnjene ljuske od jaja posute po zemlji oko vaših biljaka mogu poslužiti kako dobra zaštita od puževa.

*Andol se takođe koristi. Jednu tabletu rastvorite u litar vode i prskajte biljke rasprskivačem.

Povezano

Iz ove kategorije