Nega i zaštita ukrasnog drveća

Ilustracija: dekoracija za dvorište, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: dekoracija za dvorište, foto: Svetlana Kovačević

Grab je rasprostranjeno listopadno drvo, od koga se obično prave žive ograde, one koje slobodno rastu i oblikovane. Pegavost lista se obično javlja na nekoliko bliskih zbijenih listova. Listovi su svetliji i dobijaju žutu boju. Oštećenja se obično javljaju u pozno leto, pa tada nije potrebno suzbijati ih. Vegetativna sezona je pri kraju, listovi sami opadaju, a gljivica se neće dalje širiti. U slučaju da se infekcija javila ranije, žarišta infekcije se mogu odseći i bezbedno ukloniti. Grabova rđasta grinja se ispoljava kroz deformaciju listova, kada se na listu stvaraju nabori i dolazi do njihovog uvijanja. Kako bi se sprečilo dalje širenje grinja, neophodno je redovno šišanje biljke, pošto je veličina grinja mala, oko 0,2mm.

Šimšir je zimzelena biljka koja ima veoma važnu ulogu u oblikovanju bašte. Spada u žbunje, visine do 5m. Može se saditi u posudu, ali se tada mora obratiti pažnja da se tokom prezimljavanja ne presuši, jer iz zaleđene vode ne može da upija vodu. Odumiranje izdanaka šimšira se javlja prilikom veće vlažnosti vazduha. U početku se javljaju smeđe površine na listovima i tamne pruge na izdancima. Listovi opadaju a na kraju odumiru celi izdanci. Neophodno je obezbediti suvu klimu u zasadu putem proređivanja biljaka, a biljke prilikom zalivanja kvasiti što manje. Zahvaćene delove odstraniti, ukloniti opalo lišće. Šimširova lisna buva je dosta slična lisnim vašima. Mladi listovi požute i blago se uvijaju. Takođe se vidi i vunasti izlučeni vosak i lepljiva mediljka. Neophodno je odseći zahvaćene delove biljke. U slučaju velike najezde može se poprskati mineralnim uljem.

Pačempres ne iziskuje posebnu negu, ali je osetljiv na sušu, pogotovo mlade biljke. Mogu zakrljžati čak i od suvog vetra. Smeđa prebojenost četina počinje da se javlja u vidu truleži korena ili prizemnog dela stabla. Pojedinačne četine prvo budu bledo zelene a zatim smeđe. Dolazi do odumiranja izdanaka, a kasnije i celog stabla. Jedina protiv mera koja se može upotrebiti je uklanjanje biljke. Novo drvo se može posaditi, ali na drugom mestu. Grinje i vaši izazivaju slične simptome. Odumiranje grančica pačempresa se javlja u vidu suvih grančica koje odumiru. Ispod odumrle grančice vide se prstenasti izjedeni tragovi. Često cela biljka raste zakržljalo. Crna lozova pipa jede koru, dok se njene larve hrane korenom biljke. Preporučeno je sakupljati insekte noću i ujutru, budući da su aktivni noću. Protiv larvi može se upotrebiti specijalni preparat koji sadrži nematode koje napadaju larve insekata, sa kojim se svakodnevno zaliva biljka.

Povezano

Iz ove kategorije