Gajenje boranije

Ilustracija: boranija: foto: pixabay
Ilustracija: boranija: foto: pixabay

Boranija se proizvodi direktnom setvom kao redovna (prolećna) setva i letnja (postrna). Za prolećnu setvu seje se od druge dekade aprila do sredine maja. Setvu obaviti kada temperatura zemljišta bude 10–12ºC.

Letnja setva započinje 25.juna i traje do 15. jula, ili 7 dana pre ili kasnije u zavisnosti od vremenskih prilika. Setva se obavljana razmaku 50 x 4–5 cm, tako dase obezbedi sklop od 40–50 biljaka po m². Za ovaj sklop biljaka potrebno je, u zavisnosti od sorte, krupnoće semena i klijavosti – 70–150 g/m². Setvu obaviti na dubini od 4–6 cm na lakšim zemljištima a na 3–4 cm na težim.

Visoke sorte boranije gaje se uz potporu, dugo cvetaju, formiraju lepe nežne mahune i zauzimaju manji prostor. Setva se obavlja sukcesivno u 3–5 navrata radi postepene berbe i spremanja u domaćinstvu ili iznošenja na tržište. Setva se obavlja najčešće u kućice sa rastojanjem redova od 80–100 cm a između kućica u redu 40–60 cm. U svaku kućicu se seje 5–6 semenki a kada nikne, ostavljaju se 3–4 biljke. Pre setve se prvo pobodu pritke pa se onda obavlja setva.

Nega useva se sastoji od međuredne obrade (2–3 puta u toku vegetacije), zaštite od bolesti, štetočina i korova i jednog prihranjivanja. Navodnjavanje je obavezna mera nege u našim agroklimatskim uslovima. Posebno je važno da usev ima dovoljno vlage u fazi cvetanja i formiranja mahuna. Letnja setva podrazumeva obavezno navodnjavanje jer biljke iz junske setve usled visokih temperatura u julu i avgustu i niske relativne vlažnosti, odbacuju cvetove. Potrebno je bar 3–5 zalivanja sa zalivnom normom do 30 l/m².

Tehnološku zrelost postiže brzo jer ima kratku vegetaciju od 55–75 dana. Mahune su za upotrebu 10–15 dana nakon cvetanja. Mlada mahuna je zrela kada dostigne veličinu karakterističnu za sortu, dok je još sočna, krta, mesnata sa semenom ¼ svoje konačne veličine. Kada se boranija gaji u baštenskim uslovima, bere se više puta. Kod visokih sorti mahune sazrevaju postepeno i berba često traje više od tri meseca. Prinos visokih boranija iznosi 3–6 kg/m² mladih mahuna.

Povezano

Iz ove kategorije