Lepi čovek u vašoj bašti

Cinije, ili kako ih drugačije zovu „lepi čovek“, podsećaju na dalije i hrizanteme. Pored patuljastih vrsta, gaje se i cinije koje mogu biti visoke i do 90 cenrimetara.

Kombincije lepog čoveka u vrtovima otvaraju nebrojene mogućnosti koje je moguće postignuti njegovim gajenjem. Visoke cinije su savršene za leje koje su uske kao i pozadina iza niskog cveća. Niske vrste se mogu saditi sa jednogodišnjim cvećem kao i sa perenama. Pored ovih pogodnosti za raznovrstan izbor biljaka sa kojima se može saditi veliku prednost predstavlja i izbor mesta gde će biti posađen. Lepi čovek voli sunčano mesto u vrtu što ga razlikuje od većine drugog cveća.

Cinije su idealne za kreiranje bordure, ali će savršeno izgledati i u leji, kao i u podnožju viših biljaka, čiji će koren zaštititi od velikih vrućina. Ukoliko ih sadite u saksiji, odaberite univerzalni supstrat pomešan s đubrivom u peletu ili prahu, a da biste pospešili cvetanje, na svakih deset dana u vodu za zalivanje dodajte tečnu prihranu za cvetnice s visokim sadržajem kalijuma, ili površinu zemlje pospite iseckanom prezrelom bananom.

Ilustracija: cvet cinija, foto: pixabay, autor: Capri23auto
Ilustracija: cvet cinija, foto: pixabay, autor: Capri23auto

Cinija se gaji na otvorenom i voli puno sunca, a samo poneki kultivari uspevaju u polusenci. Odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, bogato hranljivo i umereno vlažno zemljište.

Cinija dobro podnosi sušu, i ne voli preterano zalivanje. Međutim, duga suša je može oslabiti i povremeno je treba zaliti odstajalom vodom ili kišnicom.

Seme cinije se sakuplja kada se cvet potpuno osuši. U proleće se sadi seme na otvoreno, ili u saksije, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedelja mlade biljke cvetaju.

Osetljive su na presađivanje pa, ako ih uzgajate za to, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.

Ako ih sadite iz semena, kad se tlo zagreje, dovoljno je plitko rasuti seme i pokriti ga slojem komposta. Seme cinije je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalivanje proklijaće već za nekoliko dana.

Tada treba samo čekati, pratiti male izdanke i paziti da ih ne sustigne korov. Na sreću, cinije rastu brzo pa će već mesec dana nakon setve biti tako velike i bujne da se zbog korova više ne treba brinuti.

Jedina mana cinije je što cveta samo tokom leta, odnosno tri meseca godišnje. Pošto postane hladnije i vlažnije, ona izgleda prilično neprivlačno.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

15.02.2024.

Kraljica cveća

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

26.09.2023.

Kada se saksijsko cveće unosi u kuću

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca