Posadite ovaj cvet bar u jednu saksiji

Ilustracija: cvet jasmin, foto: pixabay
Ilustracija: cvet jasmin, foto: pixabay

Jasmin je cvet kog malo ko neće prepoznati. Ovaj ukrasni grm ne samo da pleni svojom lepotom, već i neodoljivim mirisom. Rod jasmina ima oko 60 vrsta. Ova biljka je poreklom iz jugoistočne Evrope i Italije. U zavisnosti od vrste, može narasti od 1,5-5 metara.

Ime jasmin potiče od arapsko-persijske reči ysmin ili yzmin, što znači mirisni cvet. Žensko ime Jasmina, odnosno muško ime Jasmin vodi poreklo od ove reči. Smatra se da su roditelji davali ovo ime deci, jer su želeli da budu lepi, nežni, prefinjeni i ljupki kao cvet jasmina.

U indijskoj kulturi, kao u zapadnim kulturama jasmin simboliše čistotu, i kao takav obično krasi kosu mladih žena u raznim delovima jugoistočne Azije. Cvet jasmina je simbol boga Višne i koristi se tokom nekih verskih obreda u kući ili u hramu, gde izražava želju za čistotom duha. Za njegov miris u Indiji smatraju da simboliše zabranjenu ljubav na mesečini, a po legendi indijski bog ljubavi Kama kitio je cvetovima jasmina svoje strelice.

Ilustracija: cvet jasmina, foto: pixabay
Ilustracija: cvet jasmina, foto: pixabay

Prelepi beli cvetovi pojavljuju se od januara do marta,  cvetovi imaju sladunjav snažan miris karakterističan za sve jasmine. Cvetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 4:15h   do 7:30h. Veruje se da je u tom trenutku energetska i mirisna potencija ulja jasmina najveća. Ono što se tada sakupi predstalja celokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupoceno absolut ulje. Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvetovima, koji se menjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60 000 dolara po litru.

Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Chanel. Tamo se dobija najkvalitetnije i naskuplje ulje jasmina.

Najbolje raste u stakleniku i može se uneti u kuću samo dok cveta. Ako nemate staklenik, najbolje je biljku baciti nakon cvetanja. U stakleniku traje neograničeno. Ipak je preporučljivo s vremena na vreme razmnožiti novi rasad jer stare biljke postaju drvenaste.

Najbolje vreme za sadnju  je jesen, ali ukoliko se biljka nalazi u kontejnerskim saksijama, nju možete saditi tokom čitave godine.  Dobro natopite koren biljke pre sadnje, i obezbedite da zemlja u koju sadite bude rastresita i fino obrađena. Takođe, veoma je važno da okolo biljke nema korova, te je potrebno redovno okopavanje i briga.

Jasmin može da se razmnožava putem reznica. Za sorte koje su namenjene za dvorišta najbolje je reznicu uzeti zimi, a kod onih nežnijih koje su namenjene za uzgoj unutra reznice treba uzeti u proleće.

Ukoliko sadite kao živu ogradu, razmak između biljaka bi trebalo da bude od 70-80 cm.

 

Povezano

Iz ove kategorije