Virus koji napada borovnicu

Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća

Virus crvene prestenaste pegavosti je jedan od dva koja su registrovana na visokožbunastoj borovnici u Srbiji. Drugi virus je virus mozaika borovnice (Jevremović et al., 2016). Sa povećanjem proizvodnje borovnice u Evropi predviđa se i povećanje značaja virusa. Uvozom sadnica iz Severne Amerike, povećava se opasnost od intridukcije.
Virus crvene prestenaste pegavosti borovnice je prvi virus koji je potvrđen na borovnici u Srbiji u okolini Lučana (Jevremović et. Al., 2014) i taj zasad je odmah i iskrčen, da se virus ne bi dalje širio.

Simptomi se javljaju na izdancima, listovima i plodovima borovnice. To su crvene prstenaste pege, koje se javljaju prvo na starijem lišću i to na licu lišća, a tek posle i na mlađem lišću. Na plodovima se pojavljuju crveni prstenovi, koji nestaju sa sazrevanjem plodova.
Sve viroze pa i ova se prenose zaraženim sadnim materijalom i vektorima kao što su insekti, gljive i nematode.

Osnovne mere borbe protiv virusa su preventivne i to korišćenje bezvirusnog sadnog materijala, izbor tolerantnih sorti i prostorna izolacija zasada. Hemijske mere zaštite se svode na suzbijanje vektora virusa, kao što su biljne vaši, i nematode kao i uništavanje zaraženih biljaka koje predstavljaju izvor zaraze.

Povezano

Iz ove kategorije