Pčelarima više od milion dinara

Ilustracija: med u saću, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: med u saću, foto: Domaćinska kuća
Kroz program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, Grad Kikinda je za kupovinu novih rojeva i opreme, kikindskim pčelarima ove godine namenio milion i dvesta hiljada dinara.
Od tog iznosa, 800.000 namenjeno je za nabavku opreme, dok je ostatak namenjen za nabavku novih pčelinjih društava.
Ferenc Turi, pčelar iz Banatske Topole nadomak Kikinde, učestvovao je posle šest godina bavljena pčelarstvom na konkursu Gradske uprave Kikinda kako bi kupio dodatnu opremu i tako pospešio proizvodnju. On danas raspolaže sa oko 130 košnica, sredstva su mu odobrena, pa je njegovo domaćinstvo bogatije za novu neophodnu opremu. Ceo iznos investicije subvencionisao je Grad Kikinda, a vrednost opreme bila je 28.000 dinara.
Kroz program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, Grad Kikinda je za kupovinu novih rojeva i opreme, kikindskim pčelarima ove godine namenio milion i 200 hiljada dinara, od toga je 800 hiljada namenjeno za nabavku opreme, dok je ostatak namenjen za nabavku novih pčelinjih društava.
„Što se tiče nabavke opreme sredstva su u potpunosti utrošena, ali je i praksa do sada pokazala da se ta mera najbrže utroši. Što se tiče nabavke novih pčelinjih društava, sredstva nisu još uvek utrošena, tako da bih pozvao naše pčelare koji do sada nisu konkurisali da iskoriste priliku i kupe pčelinja društva, ukoliko imaju potrebu za to“, ističe Dalibor Oličkov, rukovodilac Sektora za poljoprivredu.
Grad Kikinda potpisao je Deklaraciju o zaštiti pčela, koja je nastala na inicijativu NALED-a, USAID-a i SPOS –a, kao i Vlade Vojvodine.
„To znači da se Grad obavezuje da će voditi dodatno računa o našim pčelarima što mi svakako i radimo. Takođe, cilj je da se posebno povede računa o ratarima i voćarima koji koriste tokom proizvodnje veliku količinu pesticida“, napominje Oličkov.

Povezano

Iz ove kategorije