RECEPTI ZA KUĆNO LEČENJE SA SLAČICOM

Ilustracija: slačica, foto: pixabay
Ilustracija: slačica, foto: pixabay

U svakom slučaju dobro je imati u svojoj kućnoj apoteci, jer su obloge i kupke od slačice od pomoći kod mnogih i akutnih i hroničnih problema.

Slačicu treba čuvati u zrnu, a melje se u manjim količinama. Može se samleti u mlinu za kafu  ili istucati u avanu. Najbolje je čuvati u neprovidnoj kutiji, na tamnom i hladnom mestu. Preporuka je da se upotrebi u roku od dve do tri nedelje posle mlevenja,  jer posle toga su lekovita svojstva znatno smanjena.

Obloge od slačice su odlične kod bronhitisa, astme , pneumonije, čišćenje sinusa i otpušavanja pluća.

Priprema se od 100 grama crne slačice u prahu koja se pomeša sa toplom vodom ( temperatura vode od 25-30 stepeni) i meša se dok se ne napravi meka pasta. Pastu nanesemo između dva komada tkanine ( najbolje pamučne) i stavimo na grudi tj. na problematično mesto. Obloga se drži dok se ne oseti  jako peckanje, a to je obično oko 10- 15 minuta i tada se ukloni ili se stavi na sledeće problematično mesto, a deo na kome je bila obloga prekrije toplim materijalom.

Treba biti oprezan sa oblogom jer ako se predugo drži može izazvati crvenilo kože pa čak i plikove. Za decu i one koji ne mogu da podnesu iritaciju slačice obloga se može praviti od 50 grama mlevene slačice i 100 grama lanenog brašna i drži se 3- 5 minuta posle čega se koža može oprati toplom ali ne vrućom vodom i namazati uljem, najbolje susamovim.

Kožni problemi se takođe mogu lečiti sa mlevenom slačicom ili uljem od slačice.

Kod čireva na koži staviti mlevenu slačicu na čir i to će pomoći da čir bezbolno pukne i da gnoj polako izađe,a mesto gde je bio čir zalečiće se brže.

U slučaju inficirane posekotine mlevena slačica pomešana sa medom i gijem nanata na ranu smanjiće infekciju.

Mlevena slačica je  dobra u slučaju nesvestice, ako je staviti pod nos , onesvešćenoj osobi, miris slačice će povratiti svest.

Slačica sa medom ako se žvaće svako jutro za kratko vreme imaćete čist, jasan glas za pevanje. Detoksikacija, posebno posle trovanja, može da se uradi ako se kašika mlevene crne slačice pomeša u čaši vode i popije na prazan stomak. To će izazvati nagon za povraćanjem čime će se izbaciti i otrovne materije iz želudca.

Čaj od slačice se pravi tako što se u čašu ključale vode doda jedna kašičica mlevene slačice i ostavi da odstoji pet minuta. Odličan je kod bronhitisa,groznice, prehlade,  bolova u kostima i mišićima jer stimuliše cirkulaciju.

Kupka od slačice može da se napravi lokalna ili generalna i  preporučuje se za lečenje glavobolje, prehlade, kašlja, dugog izlaganja hladnoći ili promaji, visokog krvnog pritiska, reume, artritisa.

Lokalna kupka je dobra za tretiranje reumatizma, prehlade, upale grla i neuralgijskog bola.

Dvadeset pet do trideset grama  crne slačice, može u zrnu ali je bolje mlevena, sipa se u malu platnenu vrećicu i prelije sa  2-3 litre tople vode, zagrejane na 25-30 stepeni. Uronite noge ili ruke u ovako pripremljenu kupku i držite od 10- 20 minuta.

Kod generalne kupke tj. kupke celog tela, količina slačice je 250 grama. Staviti slačicu u platnenu vrećicu i potopiti u kadu sa toplom vodom, temperatura vode treba da bude oko 40 stepeni. Kada osetite ljutkast miris slačice lezite u kadu i ostanite u vodi oko 5- 10 minuta. Kada koža pocrveni operite je običnom, toplom vodom, dobro osušite i namažite uljem. Posle toga lezite i odmarajte.

 

Povezano

Iz ove kategorije