Od koje paprike se pravi najbolji ajvar

Leskovačka Kurtovska kapija je paprika intenzivne crvene boje, čvrste robustne građe, duguljasta, špicasta na vrhu. Ima dve, ili ređe tri strane. Puna je ukusa i mirisa, obiluje suvim mesnatim delom što je veoma važno za kvalitetan ajvar. Kod nje nema mnogo otpada , nema puno semena i nije puna vode.

Naši proizvođači u toku procesa proizvodnje pored toka što neguju znanja nasleđena od predaka, slušaju i savete struke, dezinfekcija semana 2% rastvorom natrijum hidroksida. Setva je obično u trećoj dekadi marta meseca, rasađivanje od 20 maja do 10 juna, berba krajem septembra. Na parcelama gde je primenjena puna agrotehnika i zaštita prinosi se kreću i do 50 t/ha.

Prerada paprika je uglavnom na tradicionalan način. Za vrhunski ajvar neophodna je vrhunska paprika, tačno određenog kvaliteta. Ajvar se može napraviti bilo koje crvene paprike. Najbolja među njima jeste čuvena Kurtovska kapija, i to ona uzgojena na području Jablaničkog okruga. Temperatura vazduha, sastav zemljišta, plodna, osunčana i vodom bogata Leskovačka kotlina posebno pogoduju ovoj vrsti.  Paprika se peče na šporetu, roštilju, kubetu. Kada se stavi na kube, paprika ne pušta tečnost, polako se peče, zadržava ispod kožice sve sokove i ukuse. S obzirom da ima samo dve ravne strane, lako se ravnomerno peče i još lakše ljušti, kratko se upržava, daje lep izgled i fantastičan ukus ajvaru.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

21.12.2023.

Najbolje prirodno sredstvo za lečenje i negu kože

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca