Ko ovo uradi ostaje bez subvencija

Ilustracija: paljenje biljnih ostataka, foto: pixabay
Ilustracija: paljenje biljnih ostataka, foto: pixabay

Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije u Vlasotincu uputili su upozorenje građanima da ne pale strnjike, jer tako uništavaju korisne mikroorganizme, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za za ravnotežu i stvaranje humusa. Napominju i da će ukoliko se utvrdi da je neki poljoprivrednik palio strnjike, njegovo gazdinstvo izgubiti pravo subvencije u poljoprivredi u naredne dve godine.

Usled požara svake godine u Srbiji izgori više stotina hektara šuma, a najjčešći uzrok požara jeste paljenje strnjika.

Spaljivanje strnjih useva zabranjeno je Zakonom o zaštiti useva. Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije. Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10.000 dinara, a za pravno od 300.000 do milion dinara- stoji u saopštenju.

U Vlasotincu će članovi komisije koja prati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom tokom letnjih mesec vršiti kontrolu, a naročito u toku žetvenih radova.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo će izgubiti pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u naredne dve godine – dodaje se u sopštenju.

Prošle godine vatrogasci su na teritoriji vlasotinačke opštine ugasili 43 požara na otvorenom, dok su u 2019. godini intervenisali čak 104 puta.

Povezano