Cvet koji ima lekovita svojstva

Ilustracija: Verbena, foto: pixabay
Ilustracija: Verbena, foto: pixabay

Verbenu ili sporiš su stari narodi smatrali čarobnom i svetom biljkom, od koje su pravili čajeve i lekovite kupke. Danas je jedna od najlepših cvetnica u vrtu. Verbena u klimatskim zonama gde nema mrazeva opstaje kao višegodišnja biljka. Na našim prostorima, verbena se gaji kao jednogodišnje zeljasto cveće. Stabljike rastu u žbunčićima do 20 cm visine i 30 cm širine. Cvetovi su crvene, roze, ljubičaste, bele i narandžaste boje.

Verbena je vrlo otporna biljka koja ne zahteva previše nege, ali može da oboli kao i bilo koje drugo cveće. Usled prekomernog zalivanja sklona je truleži prizemnog dela stabla. Bolest se manifestuje prestankom cvetanja, mladi izdanci venu sve dok ne odumre kompletna biljka. Uzročnik ove bolesti je gljivica  phytophthora,koja se pojavljuje usled prekomernog zalivanja. Zato povedite računa da zemlja oko biljke uvek bude suva, a višak vode iz tanjirića saksija odstranite, kao i uvele delove biljke.

Morate odsecati precvetale cvetove, inače će verbena prestati da cveta. Takođe, potrebno je da je nađubrite, ali jednom u sezoni će biti sasvim dovoljno. Učinite to u proleće, kad biljka poraste na visinu od desetak centimentara. I na kraju, redovno zalivajte verbenu samo po sadnji dok se biljka ne primi. Kad počne da raste, ne preterujte sa zalivanjem već joj dodajte vode samo kad je vrlo suva. Verbena dobro podnosi i vrućinu i vetrovita staništa.

Verbena može da oboli i od pepelnice, a simptomi se vide na lišću na kojima se uočava bela prevlaka. Lišće gubi boju i umesto zelenih postaju tamno ljubičasti i vremenom se sasuše. Ova bolest može da dovede do ozbiljnog oštećenja kompletne biljke koja prevremeno propada. Uzrok bolesti je gljivica izazivač pepelnice koja se javlja po vlažnom i toplom vremenu. Biljka se može zaštiti nekim od preparata protiv pepelnice, a prilikom zalivanja vodite račina da ne kvasite listove i cvetove.

Verbena se već vekovima poštuje kao lekovita biljka, a koristi se za brže zarastanje rana, protiv upala i poremećaja varenja i metabolizma, kao i protiv anksioznosti.  Olakšavanje napade astme, smanjuje bolove u grudima, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, olakšava simptome artritisa, bolova u žuči, a kao oblog pomaže kod reumatizma ili glavobolja.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije