Savremena znanja za zaposlene u poljoprivredi

Mokrogorska škola menadžmenta je predstavila novi, edukativni program Biznis u poljoprivredi koji se realizuje uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu. Biznis u poljoprivredi predstavlja pionirski poduhvat u razvoju poslovnih znanja i veština  domaćih i regionalnih poljoprivrednika na moderan, inovativan i svrsishodan način, u saradnji sa naprednim privatnim sektorom. Program će u godinama koje dolaze doprineti transformaciji domaće poljoprivrede i prehrambene industrije u profitabilnije poslovne sektore. Program upravljanja poslovanjem u poljoprivredi će polaznicima omogućiti sticanje znanja iz oblasti finansija, inovacija i preduzetništva, marketinga, menadžmenta, trgovine i drugih, što će im pomoći da se bolje pripreme za zahteve tržišta.

 

Najbolji način da domaći poljoprivrednici i proizvođači hrane budu uspešni na modernim tržištima je da unapređuju svoja znanja. Uvođenje standarda kvaliteta, unapređenje procesa proizvodnje, marketing, investicije, razvoj proizvoda više vrednosti su neophodni za povećanje konkuretnosti domaće industrije. To je razlog naše podrške programu Biznis u poljoprivredi – kako bismo podstakli saradnju onih koji su vec uspešni sa onima koji to žele da postanu, i tako podstakli transformaciju domaće poljoprivrede iz tradicionalne u savremenu,“ izjavio je Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Bojan Balaž, rukovodilac projekta Biznis u poljoprivredi se u razgovoru sa predstavnicima poslovne zajednice osvrnuo na činjenicu da sve veći broj poljoprivrednih proizvođača postaje svestan važnosti usvajanja novih poslovnih znanja i veština: ,,Većina upravo ističe kako je najteže plasirati proizvode tj. prodati ih po ceni koja obezbeđuje profitabilno poslovanje. Cene svih proizvoda pa tako i poljoprivrednih diktira tržište tj. odnos ponude i potražnje, kvalitet i mnogo drugih faktora. Sa polaznicima programa od novembra 2021. će raditi naši najbolji stručnjaci i ljudi dokazani u poslovima iz oblasti menadžmenta, prodaje, marketinga, a upis je već u toku“.

Ilustracija: Bojan Balaž - Biznis u poljoprivredi, foto: https://msm.edu.rs/
Ilustracija: Bojan Balaž – Biznis u poljoprivredi, foto: https://msm.edu.rs/

Goran Đaković, jedan od mentora na programu ističe da poljoprivreda 21. veka zahteva veoma dinamičan odnos i menadžerski pristup poslu. ,,Vlasnik ozbiljnog poljoprivrednog gazdinstva skoro da i nema vremena da se bavi samom proizvodnjom jer mora da se bavi nabavkom repromaterijala, kupovinom mehanizacije, pronalaženjem novih i praćenjem postojećih tržišta, marketingom, konkurisanjem za subvencije, sajmovima… Sve to se može postići samo dobrim menadžmentom i organizacijom, a za to su neophodna poslovna znanja i veštine. Samo oni koji znaju da procene svetske potrebe, kakav je rad konkurencije ili stanje zaliha spremni su za zlatne golove kakvi se u poljoprivredi dešavaju samo vrednima i edukovanima’’.

Novi edukativni program Biznis u poljoprivredi je predstavljen u okviru događaja na kom je predstavljen i krovni program Bolji biznis, namenjen široj preduzetničkoj ciljnoj grupi a koji je kreirala Mokrogorska škola menadžmenta u cilju podrške razvoju preduzetništva.

 

Više o programu Biznis u poljoprivredi pogledajte OVDE

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Beskamatni kredit za nabavku priplodnih životinja

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

31.10.2023.

12. međunarodni dani energetike i investicija i Sajam ekologije

26.10.2023.

Beograd postaje novi centar u Evropi za spajanje kompanija i izlazak na ključna izvozna tržišta

13.06.2023.

Sporazum o partnerstvu potpisali Novosadski sajam i Projekat „Bolja energija“

17.03.2023.

Finansijska sredstva za poljoprivredna gazdinstava koja se bave stočarstvom

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca