Kako prepoznati svežu teletinu?

Ilustracija: teletina, foto: pixabay
Ilustracija: teletina, foto: pixabay

Teletina se ne preporučuje osobama sa bolestima zglobova kao što je giht, jer konzumiranje ovog mesa može da dovede do akumulacije mokraćne kiseline zbog čega se stanje pacijenta pogoršava. Istraživanja u Americi su pokazala da teletina može da izazove i alergijske reakcije usled preosetljivosti na kravlje proteine i najčešće se javlja kod dece predškolskog uzrasta. Valja napomenuti da je izuzetno važno i na koji način se priprema, jer svako meso koje se prži ili pohuje, pa i teletina ima više štete nego koristi. Zato je najbolje da se dinsta, peče na roštilju ili pripremiti  supu od telećeg mesa.

Ilustracija: teletina, foto: pixabay
Ilustracija: teletina, foto: pixabay

Teletina spada u najkvalitetnije crveno meso. Ima svetlo ružičastu boju i prepoznatljiv blago kiselkast miris. Za razliku od govedine sveža teletina miriše na sveže mleko, masni slojevi su uvek beli, meso je čvrsto, a ukoliko ima mrlje po sebi to ukazuje na nepravilno skladištenje, transport ili bolesti životinja pa je i ukus takvog mesa potpuno drugačiji. Sveža teletina ima elastičnu građu odnosno kad se pritisne prstom vrlo brzo se vraća u prvobitni oblik. I još jedan trik – što je komad mesa lakši to je životinja bila mlađa. Zanimljivo je da se ne preporučuje zamrzavanje teletine, jer ona tokom procesa smrzavanja gubi svoja svojstva. Ukus i aroma postaju manje intenzivni, a zatim se potpuno gube zato je najbolje kupiti sveže meso i odmah ga pripremiti.

Najbolji komadi mesa su sa vrlo malim procentom masti a jela pripremljena od teletine izuzetno su ukusna. Iako se uz crvena mesa uglavnom preporučuje i konzumiranje jačih, crvenih vina uz teletinu, kako savetuju somelijeri, najbolje je piti odležano belo vino. Sam izbor belog vina zavisi od priloga uz teletinu i začina, kako bi se naglasila kombinacija ukusa.

Povezano

Iz ove kategorije