Sve više zadruga, evo i zašto

Ilustracija: Nikola Mihailović, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Nikola Mihailović, foto: Svetlana Kovačević

DRŽAVNI podsticaji i promocija zadrugarstva naišli su na plodno tlo u Srbiji. Poslednjih pet godina njihov broj se povećao za trećinu. U Registru privrednih subjekata trenutno su upisana 2.903 aktivna privredna društva ove pravne forme.
U Zadružnom savezu ističu da se najmanje 75 odsto njih bavi poljoprivredom. I pored finansijske podrške iz budžeta, ne uspevaju svi. U blokadi, teškoj čak 617 miliona dinara, trenutno je 181 poljoprivredna zadruga.

Zadrugari iz godine u godinu mogu da računaju na državnu pomoć za nabavku opreme, podizanje višegodišnjih zasada i nabavku osnovnog stada. Novoformirani se trkaju za 7,5 miliona dinara, a postojeće zadruge dobijaju do 15 miliona dinara, kako bi se osnažio ekonomski potencijal gazdinstava.

U blokadi se nalazi 181 zadruga, sa ukupnim iznosom blokade od 617.183.063 dinara, bez obračunate kamate – kažu u Narodnoj banci Srbije. – U obzir su uzeti privredni subjekti čija je pravna forma – zadruga i koji imaju šifru delatnosti koja se odnosi na poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Od pre nekoliko godina, u finansijskim problemima je i „Uljarica“ iz Negotina. Oni su u „crvenom“ 36,6 miliona dinara, a 25,8 miliona potražuju poreznici, carinici i drugi nadležni. Sledeća na listi, mereno visinom duga, jeste „Gold Srem Šuljam“, koja je u likvidaciji. Dug im je mahom prema državi, i dostigao je 36,5 miliona dinara. Kada se posmatra broj dana blokade, trenutno je rekorder „Riljac“ koji ih broji više od 6.500.
Kako nam je rekao Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, svaka zadruga ima svoj individualni problem. Država im dugo nije knjižila imovinu, nisu mogli da uzimaju kredite, da zaposle ljude, pa su se nagomilali poslovi, došlo do viška radnika i nisu uspeli da prevaziđu krizu.

Broj blokiranih zadruga nije veliki – smatra Mihailović. – Poljoprivredne se bave raznim delatnostima. Što se tiče zadruga, dobro je da se stvori jedan kontinuiran zadružni proizvod, prvenstveno namenjen izvozu. Često se dešava da nemamo dovoljno količina, usitnjeni su posedi, pa je dobro da se udružimo. Tako bar možemo da imamo količinu. Na kraju, najbitnije je da se izveze. Od 2012. godine zadruge su vraćene da budu ravnopravni korisnici podsticaja. Onda je usledio zakon o zadrugama, sa realizacijom projekta „500 zadruga u 500 sela“. Samo od početka ove godine osnovano je 155 poljoprivrednih zadruga.

Povezano

Iz ove kategorije