Kako patogen plamenjače krompira prodire u biljku

Ilustracija: krompir na pijaci, foto: S,K,
Ilustracija: krompir na pijaci, foto: S,K,

U 19. veku je ozloglašeni patogen Phitophthora infestans izazvao veliku glad u Irskoj i drugim delovima zapadne Evrope. Do danas i dalje predstavlja glavnu prijetnju globalnoj proizvodnji hrane. Dugo je misterija kako ovaj mikroskopski mali organizam i drugi pripadnici roda Phitophthora mehanički ulaze kroz zaštitni sloj na lišću useva.

U jedinstvenoj saradnji, stručnjaci Univerziteta i istraživanja Vageningen za biljnu patologiju, ćelijsku biologiju i fiziku sada su pronašli odgovor na ovo pitanje. Njihovo otkriće takođe pruža nove tragove koji suzbijanju fitoftore čine efikasnijom, efikasnijom i dugoročnijom održivijom. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu Nature Microbiologi.

Biljke su pod stalnom pretnjom svih vrsta patogena. Brojni uljezi koji nose teško ime Phitophthora (doslovno uništavač biljaka) nanose ogromnu štetu godišnje svim vrstama useva, kao što su krompir, paradajz, patlidžan, kakao, paprika, soja i datulja, kao i šumama.
Phitophthora ne predstavlja samo glavnu pretnju za našu prehrambenu sigurnost, već rezultira ogromnom ekonomskom štetom, nanoseći godišnjoj šteti sektoru krompira od oko 6-7 milijardi evra.

Borba protiv Phitophthora jeste i ostaje problematična, delom i zato što su patogen i njegova meta biljka uključeni u tekuću trku u naoružanju. Ogromna sredstva ulažu se u razvoj otpornih useva kroz oplemenjivanje biljaka, sa ciljem da postanu manje zavisni od hemijske zaštite useva. Takođe je sve veće interesovanje za nove oblike mešovitog useva.
Sada se pojavila druga opcija; sprečavajući Phitophthora da uopšte dobije pristup biljci. Biljke su opremljene zaštitnim slojem koji služi da spreči uljeze poput Phitophthora. Ipak, ovaj mikroskopski mali patogen (manji od jedne desetine debljine ljudske dlake) je u stanju da prodre u ovaj sloj i pokrene proces bolesti u biljkama.
„Otkriveno je da Phitophthora koristi pametne trikove da izoštri svoju cevastu strukturu infekcije da bi zatim poput oštrog noža patogen presekao površinu biljke. Koristeći ovu strategiju, Phitophthora je u stanju da zarazi svog domaćina, bez grube sile i uz minimalnu potrošnju energije. Ovo je prvi put da je ovaj mehanizam otkriven i zaista temeljno otkriće “- Joris Sprakel, profesor fizičke hemije i mekih materija:

Profesor fitopatologije Francine Govers vidi mnoštvo tragova kako bi kontrolu fitoftore učinila efikasnijom, efikasnijom i dugoročno održivijom, bez uobičajenih osumnjičenih – hemikalija i uzgajanja biljaka.
Istraživači koriste Zakone mehanike i rezultati govore da Fitoftora nije u stanju da prodre u biljku a da se prethodno čvrsto nije pričvrstila za površinu lista.

Da bi testirao ovu ideju, kao početni dokaz izvodljivosti, istraživački tim je prskao lišće biljaka krompira netoksičnom i jeftinom supstancom koja uklanja lepljivost lista. To je rezultiralo smanjenjem nivoa infekcije za oko 65%. Efekat je čak porastao ka 100% u optimizovanom ispitivanju na veštačkim površinama.

Pored temeljnog otkrića i istraživanja alata za borbu protiv ove vrste biljnih bolesti iz nove perspektive, istraživanje je rezultiralo i novom metodologijom; vrsta brze metode ispitivanja, koja može otkriti efekat i efikasnost pesticida na brz, tačan i jeftin način.
Ovi novi alati takođe bi mogli značajno da doprinesu tekućoj borbi protiv biljnih bolesti.

Izvor: Vageningen UR- Univerzitet i istraživački centar-osoblje od 6.500 zaposlenih i 10.000 studenata iz preko 100 zemalja širom sveta radi u domenu zdrave hrane i životnog okruženja za vlade i poslovnu zajednicu u celini.

Povezano