Šest razloga da koristite protein konoplje u ishrani

Proteini od konoplje se dobijaju prosejavanjem brašna i odstranjivanjem svih krupnijih čestica. na taj način se povećava procenat proteina, a smanjuje procenat celuloze. Analize brašna (Prilog 4) su urađene za potrebe Poljoprivredne zadruge KONOPLJA u SP Laboratoriji u Bečeju.

Ovaj protein u prahu poseduje izvanredno pogodan sastav dijetetskih vlakana, hlorofila, minerala i antioksidansa, bez ikakvog zasićenih masti, holesterola, natrijum ili šećera koji pozitivno utiču na naše zdravlje.

Doziranje:

Porcija – oko 4 kašike (30 grama) – kvalitetnog konopljinog proteina u prahu sadrži oko :

  • 120 kalorija
  • 11 grama ugljenih hidrata
  • 12 grama proteina
  • 3 grama masti
  • 5 grama vlakana
  • 260 miligrama magnezijuma (65 odsto DV)
  • 3 miligrama gvožđa (35 posto DV)
  • 380 miligrama kalijuma (11 odsto DV)
  • 60 miligrama kalcijuma (6 procenata DV)

Šest razloga da koristite protein konoplje u ishrani

 

Bez obzira da li ste aktivni sportista, rekreativac ili trenutno fizički niste aktivni, postoji širok spektar razloga zašto je za svakoga dobro da koristi protein konoplje u ishrani.

 

                                                                                    1. Povećava količinu unosa proteina

 Prvo i najvažnije, konzumiranjem proteinskog praha od konolje redovno je lako povećati ukupnu unos proteina.

Zašto je unos  proteina toliko važan? U ljudskom telu, proteini zapravo čine sastavni deo vitalnih organa, mišića, tkiva pa čak i nekih hormona. Proteini takođe učestvuje u razvoju, rastu i obnavljanju svakog dela ljudskog organizma. Pored toga, oni ubrzavaju metabolizam i povećavaju potencijal sagorevanja masti.

Bez pravilnog dnevnog unosa proteina, uobičajena je borba sa gubitkom kilograma, borba protiv zamora, manifestuju se promene raspoloženja i mnogi drugi zdravstveni problemi. Protein od konoplje pomaže u sprečavanju ishrane siromašne  proteinima i pri tome organizam dobija proteine koji su neophodni.

 

                                                                         2.Unapređuje zdravlje srca

Seme konoplje ima idealan odnos  3:1 Omega-3 masne kiseline vs. Omega-6 masne kiseline, koja osigurava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Preciznije proteinski prah konoplje sadrži linolensku kiselinu, omega-3 masnu kiselinu koji prema nekim studijama sprečava koronarne srčane bolesti.  Preporučuje se  dodavanje proteinski prah konoplje u jutarnjem Smuti, da prirodno snizi krvni pritisak, smanjuju LDL holesterola, podicći HDL holesterol i poboljšava nivo triglicerida.

                                                          3.Smanjenje rizika od osteoporoze

Konoplja prirodno sadrži visok nivo  esencijalne Omega-6 masne kiseline gama-linolenske kiseline (GLA). Neke studije pokazuju da ljudi koji ne dobijaju dovoljno esencijalnih masnih kiselina – posebno GLA i eikosapentaeonične kiselina (EPA) – češće imaju gubitak koštane mase od onih koji imaju normalan nivo ovih masnih kiselina.

U naučnoj studiji, u kojoj su učestvovale žene starije od 65 godina sa osteoporozom, one koji su dobijale kao dodatak GLA i EPA imale su  manji gubitak koštane mase tokom tri godine od onih koji su dobijale placebo preparat. Mnoge žene učesnice ovog ogleda, ostvarile su  povećanje gustine kostiju. Utvrđeno je da u zrelim godinama treba dodati protein konoplje  ishrani u borbi protiv osteoporoze.

                                                               4.  Čistač debelog creva

Protein konoplje je bogat rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima. Oba oblika vlakana prirodno čiste debelo crevo, smanjuju zatvor i nivo toksina u organizmu. Neke studije su čak sugerišu da vlakna štite od razvoja kolo-rektalnog karcinoma.

Dodavanje vlakana u ishranu u obliku proteina konoplje u prahu i mogu da smanje rizik od hemoroida, dijareje.

                                                                  5.Smanjuje potrebu za slatkišima

Visok sadržaj hranljivih sastojaka u proteinu konoplje je savršen saveznik u borbi protiv želje za nezdravim slatkišima. Prehrambeni proizvodi od konoplje nude zdravu dozu dijetetskih vlakana, koji pomaže u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Zadržavaju nivo glukoze u stabilnim, te su mnogo manje šanse da dođe do pada energije i povećane želje za šeц́erom.

                                                          6. Jača imuni sistem

Konzumiranjem proteinskog praha od konoplje, lako možete zaštititi i podstaći svoj imuni sistem!

Protein konoplje sadrži loptasta biljne proteine Edestin (65 – 67 %) i albumin (33 – 35 %). Ove globularni proteini su odgovorni za enzimske funkcije u krvnoj plazmi zajedno sa formiranjem antitela, što ih ključno za snažan imunitet.

Edestin se smatra najlakše svarljivim proteinom i veoma je sličan proteinu u ljudskom telu. Konoplja je biljka koja sadrži najviše poznate nivoe edestina u biljnom carstvu, i predstavlja superiorni izvor proteina. Albumin je još jedan lako svarljivi, visoko kvalitetan izvor biljnih proteina. Seme konoplje ne sadrži slobodne inhibitore tripsina i oligosaharida, dve stvari koje negativno utiču na apsorpciju i svarljivost drugih biljnih izvora proteina.

 

Kako koristiti protein konoplje?

 

Tipična preporuka za protein konoplje u prahu je jedna do četiri supene kašike dnevno.

Možete ga koristiti kao što koristite bilo koji drugi proteinski prah. Dodajte ga u Smoothie ili umutite u jutarnji šejk za doručak, te pre ili posle treninga proteinski obrok. Možete jednostavno proteinski prah pomešati sa svojim omiljenim mlekom ili sokom.

Takođe možete pokušati dodavanje proteina u obrok sa  žitaricama, jogurt, palačinke, pecivo, proteina barova, pogačice, kolače, torte i hleb. Možete koristiti proteina konoplje da zameni do 15 % brašna u pekarskim proizvodima, i na taj način dodati proteine, vlakna, zdrave masti i puno hranljivih materija u gotovi proizvoda!

 Moguće nuzpojave kod korišćenja konopljinog proteina

Konopljin protein ponekad može izazvati blagu dijareju, ali najbolji način da se ovo izbegne je da se počne sa veoma malim dozama (jedan kafena kašičica) i polako povećava doza.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.09.2021.

Maja Timotijević: Upravo smo ostvarili prvi izvoz u SAD

23.12.2020.

Isplati li se gajiti industrijsku konoplju

23.07.2020.

Udruženje “Konoplja”

25.02.2019.

Pravilna setva konoplje

29.11.2017.

Konoplja – biljka budućnosti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca