#Okvir

Podrške

Vradimir Čaprić, član IO NLB BANKE: Intenzivnija ulaganja u poljoprivredu

Novi trendovi u razvoju poljoprivredne proizvodnje zahtevaju kvalitetnu i stabilnu finansijsku podršku.
Velika podrška poljoprivrednicima od strane države kroz programe subvencije i lokalne podsticaje, kao i krediti Svetske banke uz podršku poslovnih banaka, čine najznačajnije izvore finansiranja ovog segmenta.
NLB Banka je godinama unazad prepoznata kao lider kada je reč o podršci poljoprivrednim proizvođačima. Stručnost i poznavanje svih specifičnosti koje nosi poljoprivredna proizvodnja su naše osnovne prednosti, a kreiranje najboljih finansijskih rešenja za svako pojedinačno gazdinstvo je naš svakodnevni posao. O tome svedoči veliki broj zadovoljnih klijenata.
Naš slogan NLB Na polju je više od slogana. To je naša dugogodišnja poslovna filozofija, i naši poljoprivrednici znaju da smo im uvek na raspolaganju tamo gde su oni – na polju, u njihovim gazdinstvima kaže za Agrobiznis magazin novi član IO NLB Banke Vladimir Čaprić.
Godina puna izazova je ušla u drugu polovinu, a prethodna je bila takođe specifična zbog epidemije KOVID-19. Na koji način je sve to uticalo na vaše poslovanje sa poljoprivrednicima?
U 2020. kao i u prvoj polovini ove godine svi smo imali veliku strepnju kako će pandemija korona virusa uticati na proizvodnju hrane. Međutim, svedoci smo da je ova privredna grana, za razliku od mnogih drugih, postigla rekordne rezultate. Posebno je značajan zajednički, sistemski pristup poljoprivrednika, države i banaka, koji je bio izuzetno sinhronizovan i usmeren na veliki cilj, a to je stabilna poljoprivredna proizvodnja uprkos svim izazovima. NLB Banka je tokom 2020. godine poljoprivredu podržala sa više od 50 miliona EUR, kako kroz finansiranje iz sopstvenih sredstava, tako i kroz kreditiranje uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iako smo zbog epidemiološke situacije sa poljoprivrednicima bili manje u direktnom kontaktu i na terenu, naša podrška ni u jednom trenutku nije izostala.

U 2021. planirali smo još intenzivnija ulaganja u poljoprivredu u odnosu na prethodnu godinu, kroz finansiranje obrtnih sredstava i likvidnosti, kupovinu mehanizacije i opreme, proširenje stočnog fonda, nabavku hrane, ali i kupovinu poljoprivrednog zemljišta.
Šta su prioriteti?
Naši prioriteti su priroriteti naših klijenata – u prvom planu je sve ono što je njima važno. Trudimo se da se prilagodimo njihovim potrebama, i omogućimo im finansiranje onih projekata koje žele da realizuju. Uz to, tu smo i da ih savetodavno podržimo, a neretko i da im pružimo stručnu finansijsku podršku. Ponosni smo, jer gotovo svi naši agro savetnici poseduju više od decenije iskustva u radu i finansiranju poljoprivrednika, a veliki deo njih se i porodično bavi poljoprivredom.
Osvnovni prioritet je da je ih podržimo – kroz finansiranje na pravi način i u pravom trenutku. Izuzetna saradnja koju imamo sa Ministarstvom poljoprivrede, kao i sa lokalnim zajednicama ali i zadružnim savezima i distributerima najkvalitetnije mehanizacije, nam omogućavaju da klijentima ponudimo proizvode i usluge po najpovoljnijim uslovima i na vreme.

Ove godine smo 10. put zaredom pokrenuli naš Organik konkurs, u saradnji sa Komercijalnom bankom, a povodom značajnog jubileja, nagradićemo čak 10 najboljih projekata sa po 500.000 dinara. Organska hrana nije samo globalni trend, već realna potreba koja će biti sve izraženija u budućnosti. Srbija ima izuzetan potencijal za organsku proizvodnju, i zbog toga želimo da pozovemo sve proizvođače organske hrane da iskoriste ovu priliku i pošalju svoj projekat za razvoj organskog poljoprivrednog gazdinstva do 31. avgusta 2021. godine. Za više informacija mogu da posete internet prezentacije NLB Banke https://www.nlb.rs/ i Komercijalne banke https://www.kombank.com/sr

 

Povezano:

Ilustracija; šljive u gajbi, foto: Daomaćinska kuća

Crna i žuta šljivina osa

Crna i žuta šljivina osa sreću se širom naše zemlje, gde se šljiva gaji. Sa kretanjem vegetacije i faze cvetanja šljive, pri povoljnim vremenskim uslovima,

Opširnije »

Radno vreme ekspozitura:

Radno vreme Kontakt centra: