Šta se dešava na pčelinjaku

Ilustracija: Pčele ispred košnice, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: Pčele ispred košnice, foto: Slobodan Jevtić

Pčele u ovom mesecu sakupljaju i slatke sokove od šljiva i drugog jesenjeg voća i grožđa, prerađujući ih u med. Takav med nije dobar za zimovanje pčela. Pčele još posećuju cvetove baštenskog cvieća, troskota, jesenjeg mrazovca, čičoke, mrtve koprive, deteline, tikve, od kojih se unosi nektar i polen.

Saće koje je skladišteno obavezno se štiti od voštanog moljca. Saće se drži u hermetički zatvorenim ormarima ili u nastavcima košnica gde se češće izlaže sumpornim parama, koje uništavaju moljce u svim stadijumima osim u stadijumu jajeta. Najveći deo hrane za zimu pripreme junske i julske pčele,  a osnovno društvo čine pčele izležene tokom avgusta i septembra. Slabija društva tokom zime utroše više hrane nego jača. Pčelinja društva sa 25.000 do 35.000 pčela će uz najmanju potrošnju hrane izaći iz zime i sa mladom maticom u proleće udvostručiti broj pčela.

Ramovi s praznim saćem ređaju se u nastavke i polunastavke,  ali nešto ređe nego u košnicu. Ređaju se jedan za drugim do visine koliko to omogućava prostorija, u kojoj se čuvaju do proleća. Ramovi se zatim štite žičanom mrežom kroz koju ne može proći leptir moljca. Može se izvršiti sumporisanje celokupne prostorije.

Povezano

Iz ove kategorije