Kako vaditi celer

Ilustracija: celer, foto: pixabay
Ilustracija: celer, foto: pixabay

Veliki broj proizvođača u Pomoravskom okrugu bavi se proizvodnjom korenastog povrća: šargarepa, peršun, paštrnak i celer. Razlog tome je i dobra cena ovih kultura. Celer se kod nas gaji isključivo zbog korena- korenaš. Celer zahteva duboka, rastresita i humusna zemljišta, neutralne pH vrednosti 6,5-7,5. Obavezno se gaji u plodoredu,na istu parcelu se vraća nakon 4-5 godina. Đubri se stajnjakom u jesen i mineralnim đubrivima predsetveno i u toku vegetacije. Zbog duge vegetacije, stvara veliku lisnu masu i zadebljali koren, pa troši i mnogo hraniva. To je kaliofilna biljka. Zahteva i azotna đubriva u prvim fazama razvoja, ali se sa primenom azotnih đubriva mora planski postupati, jer prevelike doze azota utiču na šupljikavost korena. Kalijum se koristi u poslednjim fazama, za debljanje korena. Celer je biljka koja zahteva navodnjavanje tokom cele vegetacije i ne sme se dozvoliti da se zemljište presuši. U fazi zadebljavanja korena može imati negativne posledice jer povećava sadržaj celuloznih vlakana i smanjuje kvalitet korena.

Celer se vadi u oktobru i početkom novembra, kada koren dostigne težinu od 400-700 grama. Poželjno ga je vaditi po suvom vremenu kako bi se što manje zemlje zadržalo na korenu, što će omogućiti i lakše naknadno čišćenje od sitnih korenčića.

Ako celer odmah ide na tržište, prvo se očisti od zemlje, odstranjuju se svi korenčići, pere se i pakuje. Celer za skladištenje u hladnjačama se ne pere, samo se odstrane lisne drške i pakuje u perforirane vreće. Čuva se na temperaturi 0 stepeni C i na relativnoj vlažnosti 95-97%.

Sorte koje se gaje kod nas su: Monah, Mentor i Alabaster.

Povezano

Iz ove kategorije