Šta španska poljoprivreda može ponuditi Srbiji?

Xose Lopes Tomas de Karansa je šef ekonomskog odeljenja Ambasade Kraljevine Španije,
Xose Lopes Tomas de Karansa je šef ekonomskog odeljenja Ambasade Kraljevine Španije,

Povodom predstojećeg Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, razgovarali smo sa prvim čovekom ekonomskog odeljenja Ambasade Kraljevine Španije. Kako će se predstaviti na sajmu? U čemu je tajna uspeha Španske poljoprivrede i kako su oni prošli najjači udar pandemije samo su neka od pitanja na koje smo dobili odgovore. Za AGROPRESS govori Hose Lopes Tomas de Karansa koji je u Beogradu nešto više od godinu dana na mestu šefa Ekonomsko odeljenja Ambasade Kraljevine Španije. Nedavno je za Večernje novosti rekao : „KADA me neko pita o Srbiji, uvek kažem da je iznenađujuće koliko su naše zemlje slične po mentalitetu i načinu na koji razumemo život“. A sada ga mi pitamo Koje su glavne karakteristike koje čine špansku poljoprivredu tako prepoznatljivom na globalnom nivou? Možda i u tome jednog dana budemo slični…

Španija je uspela da se pozicionira kao poljoprivredna i poljoprivredno-prehrambena sila širom sveta. Osmi smo svetski izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i drugi izvoznik svežeg voća i povrcća na nivou EU. Osim toga, najvecći smo proizvođač i izvoznik maslinovog ulja i trecći po veličini vina u svetu.

Svi naši proizvodi su okarakterisani i poznati širom sveta po svom kvalitetu i izuzetnoj raznolikosti. A to je bilo moguće zahvaljujući trudu i zalaganju naših poljoprivrednika i stočara, ali i zahvaljujući snažnom ulaganju u znanje i naprednu poljoprivrednu tehnologiju. Ovi alati su omogućili španskoj poljoprivredi da bude konkuretna, visoko-produktivna i sposobna da se suprodstavi izazovima 21. veka

Istina je da je dug put pred nama i da će izazovi 21. veka vezani za klimatske promene, nestašicu vode i očuvanje naše raznolikosti zahtevati dodatne napore. Moramo nastaviti da ulažemo u znanje i tehnologiju i u tom smislu ZPP EU je suštinska poluga za postizanje završetka prelaska na novu poljoprivredu i stočarstvo.

Šta španska poljoprivreda može ponuditi Srbiji?

Poljoprivredni sektor u Srbiji je već veoma moćan i siguran sam da naše zemlje mogu da uče iz plodne razmene iskustava i znanja. Ali ako govorimo o nekim oblastima u kojima bi špansko iskustvo moglo biti korisno, želeo bih da pomenem četiri.

Pre svega, navodnjavanje. Španija je, kao zemlja sa izraženim sušnim područjima i neregularnim padavinama, postala međunarodni model u modernizovanom navodnjavanju, a mi smo prva zemlja u EU po površini useva koji se navodnjavaju. Mislim da španski model organizacije i udruženja korisnika sistema za navodnjavanje može biti zanimljivo i za druge zemlje.

Drugo, razvoj španskih zadruga, koje čine osnovu našeg poljoprivrednog sektora. Već smo imali prilike da sarađujemo u ovoj oblasti i doprinesemo razmeni iskustva po pitanju zadružnog udruživanja.

Treće, želeo bih da podvučem naše iskustvo u organizovanju tržišta, od proizvođača do prodajnog mesta, pogotovo kada je reč o veletržnicama. Španski model se pokazao veoma uspešnim i već je repliciran u mnogim drugim zemljama.

Na kraju, ne mogu a da ne napomenem da je Španija svetska sila u poljoprivrednoj tehnologiji, što nam je omogućilo da postignemo održivu, produktivnu poljoprivredu sposobnu da pobedi naše prirodne nedostatke i dozvoli nam se takmiči na međunarodnim tržištima.

Kako je pandemija uticala na poljoprivredu u Španiji?

Naravno, poljoprivreda je pretrpela uticaj KOVID-19, mada je takođe tačno da je to u manjoj meri nego drugi sektori. Glavni uticaj je posledica smanjenja potrošnje zbog zatvaranja turističkog sektora i HOREKE. Osim toga, budući da veliki deo radne snage na selu predstvljaju sezonski radnici, došlo je i do nedostatka radne snage zbog ograničenja kretanja stanovništva i zatvaranja granica. Međutim, želeo bih posebno da naglasim da, zahvaljujući snazi ovog sektora u Španiji, nismo imali problema s nedostatkom na tržištima i u supermarketima, što garantuje dovoljno hrane tokom celog perioda restrikcija i zabrane kretanja.

Zahvaljujucći različitim merama koje je usvojila Vlada i posvećenosti svih učesnika u lancu ishrane, bilo je moguće održati poljoprivrednu aktivnost čak i u najgorim trenucima ograničavanja i razmene između proizvođača, industrije i trgovine. Nema sumnje da je KOVID-19 otkrio stratešku prirodu poljoprivrede koja garantuje snabdevanje hranom. Tako je, uz pomoć evropskih fondova, prioritet španske vlade da ojača svoju posvećenost i ulogu u ovom sektoru kako bi prešla na sve održiviju, poštenu, ali i otpornu poljoprivredu.

Koliko će izlagača biti predstavljeno ove godine u španskom paviljonu na Novosadskom sajmu i sa kojim proizvodima?

Ove godine ćemo imati pomoć 9 kompanija u španskom nacionalnom štandu Novosadskog sajma, što je prijatna vest s obzirom na okolnosti u kojima živimo, jer i odražava interesovanje naših kompanija za tržište Srbije. Biće predstavljene 4 kompanije iz oblasti đubriva i sredstava za zaštitu bilja, 1 kompanija koja se bavi semenskim materijalom, 2 koje se bave sistemima za navodnjavanje i pumpama za vodu, kao i 1 proizvođač plastenika. Neke kompanije će se predstaviti zajedno sa svojim uvoznicima, a druge direktno, sa ciljem da pronađu zainteresovane lokalne partnere koji će ih zastupati.

Nadamo se da će nas vaši gledaoci posetiti i otkriti šta nude španske kompanije, kao i da će Španija i Srbija produbiti svoju saradnju u oblasti poljoprivrede.

Povezano

Iz ove kategorije